la conferència del Mas del 25N

Vaig a resumir el que m’ha semblat destacable del que fa una estona ha dit el President Mas #presidentMas25N, o #ConferenciaMas324, o #Mas25mai9. 😛

Per mi el més destacable és que s’ha pres la feina d’estar una hora explicant moltes coses. Normalment la política viu a base de titulars i no hi ha oportunitat de rebre una visió global i detallada, com ha fet avui. (una altra cosa és que ho haguem entès tot)

Ja sabíem (i porta dies dient-ho) que vol eleccions anticipades plebiscitàries amb una llista amb un únic punt al programa, el de ser un Estat independent. Avui ens ha dit que aquest és l’últim recurs de fer una consulta (no ho ha dit, però si no es fa com ell proposa, es faran altres coses).

Diu que hi poden haver vàries llistes defensant el Si, però en la seva opinió, n’hi ha d’haver una que guanyi per majoria perquè sinó el món no entén el resultat.

Si guanya la llista, es negocia la independència, i es convoca un referèndum perquè els ciutadans l’aprovin, i es torna a fer eleccions, ara si, amb els partits normals. (m’ha semblat que deia això).

També ha dit que a la llista hi aniria gent que no pot repetir més endavant. I ho ha deixat aquí, però al final de la conferència ha dit que ell pot anar primer o últim de la llista. A mi em sembla que ho ha deixat tot ben lligat perquè de polític només hi vagi ell, ja que la resta, això de no repetir els tirarà enrere.

Sap una mica de greu, perquè malgrat que les explicacions són molt bones, el Junqueras ha vist com una consulta pactada de fa un any s’ha canviat per voluntat única del president, i el que per Junqueras ja havia de ser el referèndum oficial ha estat una eina útil perquè els catalans ens sentíssim bé amb nosaltres mateixos, però no per declarar la independència.

I ara per tenir el mandat democràtic d’independitzar-nos el Mas demana que ERC faci un pas enrere quan el que farien ells és exercir la independència perquè han guanyat i punt.

Però també és veritat que és el Mas qui ha fet el gir cap a la independència, explicant, com ha explicat avui, que podríem viure contents dins d’España, però que l’Estat no ens va a favor sinó en contra.

Considero molt rellevant que avui també hagi explicat que no és normal que retallin l’Estatut, no és normal que el president hagi de passar pel codi penal per complir un compromís electoral (el de fer consulta), no és normal que l’Estat impedeixi el decret energètic, no és normal no poder regular el comerç, no és normal haver de defensar als tribunals el sistema educatiu, no és normal que un país rebi una inversió molt per sota de la seva aportació, no és normal el dèficit fiscal.

Demana que la societat civil no es fiqui a fer el paper d’institucions. Entenc que ho diu perquè fa uns dies a la plaça Catalunya l’ANC li va dir que convoqués eleccions anticipades.

També ha dit un parell de cops que s’ha de complir les regles dels Estats per ser un Estat, suposo que ho ha dit per imposar aquestes etapes intermitges per les que ens porta.

El que veig menys clar del que ha dit Mas és que ell que vol retirar-se demani als altres partits que se sumin a ell i els líders es quedin al marge o es retirin com ell. I més tenint en compte que aquests líders són els que van enfadar quan va dir que deixava la consulta i feia el procés participatiu. Trobo que és posar-los entre l’espasa i la paret.

One thought on “la conferència del Mas del 25N

  1. Pingback: Mas li explica millor al Cuní | nunca nueve

Leave a Reply

Your email address will not be published.