diguem adéu a la individualitat del més capaç

Vaig a escriure quatre desbarrades sobre Amèrica ara que acabo de veure el capítol 2×14 de la sèrie Suits. He decidit escriure-ho després de llegir el típic elogi a l’home del tanc de Tiananmen a Xina.

L’eix sobre el que pivota els USA és la grandesa individual del que demostra que val. La meritocràcia, que en diuen. La meva observació és que això ja no funciona. I ho veig amb el propi Barack Obama, algú que penso que és molt bo, però que no acaba fent res, curiosament el desgraciat de George W. Bush va aconseguir l’impossible. Veig que el sistema està trencat.

La decadència de la nostra societat pot anar per aquí. Els bancs només miren per la seva glòria i els sindicats només miren per la dels treballadors, al final acabem amb pre-jubilacions massives que ja veurem qui els hi paga.

Penso que el nou concepte que si que funciona és el de la colectivitat. Ho he vist quan he anat a Àsia. Allà estan activats i menjant-se el món perquè han resolt el problema de l’individu que vol ser el millor de tots i només ho pot aconseguir sent un fill de puta. Es diu que a Àsia hi ha molta corrupció, però aquí la corrupció d’un banquer s’està emportant el sistema, i ell tranquil perquè es pensa que el correcte és mirar per la seva glòria personal.

També ho podem veure amb la Unió Europea. La creem perquè sinó els estats europeus són massa petits, i un cop units ens matem entre nosaltres, i deixem que els altres es morin mentre a mi no em passi res.

Per això, quan ens vingui el Sala-Martin de torn a dir-nos que el problema és que hem d’apostar perquè els que valen més tinguin més beques, li hem de dir que se’n vagi a cagar, que el que hem de fer és treballar sense voler estar per sobre dels altres. A Xina ho tenen més fàcil perquè totes les empreses són de l’Estat i a l’Estat sempre mana el partit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *