Mercadona vs Bonpreu, preu o qualitat?

Ahir a la nit, quan anàvem pel tercer gintònic, tots vam recordar el gust fastigós de la tònica Hacendado. I a partir d’aquí vam començar a disseccionar l’estratègia empresarial de Mercadona comparant-la amb la de Bonpreu.

Es reconeix fàcilment que Mercadona aposta per la poca qualitat i pocs preus, i Bonpreu per la qualitat a preus més alts.

Quina de les dues estratègies és millor? Depèn de nosaltres. Si ens deixem atabalar pels preus baixos guanya Mercadona. De seguida va sortir el tema que la qualitat és baixa, però tot i així, pels productes estàndard Mercadona està molt bé.

L’estratègia de Mercadona a mi em recorda la de Wall-Mart a USA. La conseqüència de preus baixos és que ningú li pot fer competència, que acaba tancant. Però els treballadors tampoc cobren gaire, i el que acaba passant no és que tu tinguis més diners perquè compres més barat sinó que acabes acceptant cobrar menys perquè compres a Wal-Mart. Això es veu al documental “Wal-Mart: The High Cost of Low Price” (wikipedia).

És veritat que diuen que els treballadors de Mercadona tenen un sou decent. Tot i així hem de recordar que aquí no som tant bèsties com a USA i que els treballadors són del mateix estrat social que després hi compra. Sembla clar que ho fan servir de propaganda.

Abans dels gintònics vam prendre un vi “Pata Negra” comprat al Mercadona. Allà el venen ara a 3eur quan a tot arreu val 5eur, va dir ell. Això ho explicàvem dient que Mercadona té una capacitat de compra tant gran que va a la bodega Garcia Carrión i els diu que tu el vens a 5eur però en vens pocs, i que jo venent-lo a 3eur en puc vendre mil. En aquesta estratègia l’únic que hi guanya és Mercadona que durant un temps ven la feina dels altres a preu tirat, i es guanya la reputació de vendre barat cosa que li permetrà vendre encara més. Els pobres Garcia Carrión vendran menys vi quan el tornin a vendre a 5eur, i no tindran el vi perquè se l’haurà emportat Mercadona. Aquesta estratègia també la fa Groupon. L’estratègia de Wal-Mart és cargolar els proveïdors regatejant-los el preu cèntim per cèntim i si no ho accepta canvien de proveïdor.

L’estratègia de Bonpreu sembla ser la de tenir productes bons. Perquè el menjar és important i cada dia cuidem més aquest tema, ja sigui amb productes ecològics com amb productes Km0, que en diuen. Això és perfecte pel poble de no sé on, que poden fer unes neules boníssimes i jo comprar-les a Barcelona tranquilament. Vas al Mercadona i tenen unes neules de merda, imitació pastís d’Ikea.

L’estratègia de Bonpreu hauria d’estar moderada, perquè sap molt de greu anar a comprar supremes de salmó i que ells les venguin a 17eur/kg quan a Mercadona valen 12,50eur/kg. Un altre exemple és la bossa de mozzarella ratllada, que sent un producte bastant estàndard a Bonpreu val 1,80 i Mercadona 1,20. Un 50% més car.

6 thoughts on “Mercadona vs Bonpreu, preu o qualitat?

 1. Molt ben dit!! Li volia explicar això a me mare que sempre compra al mercadona i ara li podré fer veure que Bon Preu és millor qualitat amb prouctes ecològics km0 i tot això! A més a més Mercadona és del PP.

 2. Jo he comprat a molts supermercats pero per mi els que millor son qualitat-preu son Grup Bonpreu i Lild, les qualitats son les millors i preus el bonpreu es una mica mes car pero tens una garantia de que es de la nostre terra, aixi els diners es queden aqui, en canvi caprabo desde que s’el va quedar eroski va perdre molt en calitat, ja que quant era caprabo la calitat era bastant bona y els preus rondaven als del bonpreu.
  Els que no recomanaria per res del mon, son els dia i mercadona ja que les calitats son molt dolentes i entran en politica el mercadona es valencia i ens son pp, tenim que deixar els diners a catalunya, bonarea tambe esta bastant be calitat preu pero te un inconvenient que no te molt ventall de productes, son productes limitats.
  Jo el ordre el faria aixi:
  Bonpreu/Esclat
  Lild
  Bonarea (carn i aus)
  Caprabo
  Condis

  finalment Dia.

 3. Sou treballador Mercadona 1200 + primes ( aixó els primers anys) després pujes de tram cada any.

  Sou treballador Bon Preu 900 € sense cap prima , aixó si tens sort i treballes 40h , lo normal es que et facin contracte de 30h i cobris 600€
  I parlo per exp própia 100% realitat
  A mi no em veuran el pél al Bonpreu y Esclat …

 4. No entraré en el tema salari, pero al Mercadona no volen sindicats al comité d’empresa, no volen dones que els seus marits tinguin bons llocs de treball en empreses serioses, volen tenir els treballadors agafats pels ….. Si poden tenir home i dona treballant al mateix centre millor, així s’asseguren fidelitats. No els hi agrada que vagis al metge de la SS no sigui que et faci la baixa, prefereixen que vagis al metge de l’empresa, etc
  Vaja tot un model de responsabilitat social corporativa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *