Google Reader, s’acaba el llegir

Google retira Google Reader, el lector de RSS que feia servir des que fa dos anys van retirar Bloglines.

Una molt mala notícia per mi i per 45.528 persones més. I el primer que em ve el cap és una idea que vaig llegir no sé on de que el negoci de Google és buscar, i tots aquests sub-productes que fa gratuïts (Gmail, Reader, Maps) són fossats perquè la competència no pugui assaltar el seu negoci.

I és així, perquè Bloglines el va comprar Yahoo!, però no li va servir d’avantatge respecte Google quan aquests van oferir el Reader, i més endavant es va convertir en una càrrega pel cost de mantenir-lo funcionant i no poder-ne fer res.

A veure què trobem d’aquí a finals de Juny. La part bona dels americans és que acostumen a ser previsors i anuncien els canvis, enlloc de fer com aquí que anem estirant la corda, aguantant fins que no podem més i al final salta tot pels aires. Vaja, he acabat parlant d’España igual que ahir. 🙄

6 thoughts on “Google Reader, s’acaba el llegir

 1. El negoci de Google és la publicitat… i tots els serveis i productes que ofereix només tenen una finalitat: atreure a la gent per tal que pugui veure els anuncis que publica.

  Per quina raó Google tanca Reader? Bé, cal recordar que fa uns anys Google era una empresa que tenia com a finalitat oferir una plataforma de publicitat i, amb aquesta excusa, oferir serveis i productes d’interès pels usuaris. Era l’època del “Don’t be evil” i que tots érem Google-friendly. Aleshores el resultat de l’empresa es mirava en global: podia oferir productes i serveis on es perdien diners si per contra es fidelitzava l’usuari. L’important era que Google, en el seu conjunt, fos rendible.

  Aquesta empresa ja no existeix. Google ara és una empresa que cotitza a borsa i es veu obligada a seguir el funcionament del mercat. Cada producte i servei ha de ser rendible per ell sol o bé estratègic per a l’empresa; si no ho és, es tanca i els seus recursos es dediquen a una altra cosa.

  Reader no era en absolut rendible: no oferia cap ingrés (ni tan sols publicitat) i les seves despeses eren importants: infraestructura, monitorització, resolució d’incidències, hores de desenvolupador per a corregir bugs…

  Així doncs, alhora de fer l’avaluació han dit que Reader no és estratègic per a l’empresa i massa car de mantenir, així que el tanquen. La fidelització dels usuaris ja no importa; potser si que s’enfadaran, però al setembre ningú ja hi pensarà.

  Pensa que els serveis de mapes o el Gmail avui es mantenen bàsicament per considerar-los estratègics, ja que segur que també són deficitaris. Qualsevol dia d’aquests ens anuncien que Gmail el tanquen ja que Google+ ofereix una forma millor de compartir missatges entre els usuaris…

 2. Si t’he entès bé, el fet d’estar a borsa ha motivat el canvi, cosa que no acabo de veure. Que el motiu de tancar-lo és que no és un sector estratègic i els fa perdre diners? Hi ha moltes coses que són així. I si el seu negoci és la publicitat, ja poden començar a tancar-ho tot. El seu negoci és ordenar informació, i són bons fent això, i ja trobaran la manera de monetitzar-ho.

  Google va sortir a borsa el 2004, i Reader va sortir el 2005. Només per dir-ho.

  A mi em segueix fent sentit la idea de la fortalesa que és AdWords i els fossats que són Gmail, Reader, Maps, etc. Ells sabran si deixen caure certs serveis. Altres vegades que feien ronda de tancar serveis eren coses que casi ni tenia present que feia, però aquest cop amb el Reader, doncs si.

  Això “d’una empresa que es veu obligada a seguir el funcionament del mercat” és mentida. En general aquestes frases serveixen per justificar el que es vol fer sense haver de dir perquè. Jo de tu no m’ho creuria de cap empresa. Només de les que tanquen, com Kodak.

  El que he llegit és que tanquen Reader perquè decau l’ús, i he mirat per exemple, número de baixades a Google Play, i clar, Twitter i Facebook tenen més de 100 milions i Reader només 1 milió. No ho sé, a mi em sembla que fan malament, però ells sabran. Recordo que Microsoft, abans que Google tragués el Gmail, volia començar a cobrar per Hotmail si volies una bústia de 100MB. I clar, després van parar-ho i “per favor no marxis”.

  En resum, que tot és mentida menys les decisions d’empresa, on sovint s’equivoquen. 😆

 3. El negoci de Google sempre ha estat la publicitat, ja que és la font del 90% llarg dels seus ingressos. Si demà algú troba una forma de fer publicitat que sigui millor, Google es quedaria sense la seva font d’entrada de diners i, per tant, hauria de tancar. El que tu anomenes negoci (ordenar informació) es fa amb la finalitat d’atreure gent, però com a tals no són generadors d’ingressos: el Google Maps o el cercador serveixen per tenir un lloc popular on posar la publicitat; si aquesta publicitat no és rendible, tanquem la paradeta.

  Quan parlava de la borsa em referia al canvi de mentalitat. Reader és un exemple d’una empresa tecnològica: no importa si no t’ofereixen diners, et donen intangible. Des de que Google és una empresa que només vol guanyar diners per repartir-los entre els seus accionistes, l’important es fer que una cosa sigui rendible –o estratègica, que és la forma d’anomenar allò que es deficitari però has de fer si o si.

  Desconec el nombre d’usuaris que tenia Reader, però no es pot comparar amb Facebook o Twitter. D’altra banda, el principal us de Reader és des de l’ordinador, no des d’un dispositiu mòbil. Jo no crec que sigui baix… però és d’un sector que ja no resulta estratègic per a Google.

 4. potser les paraules ens estan perdent una mica. Jo segueixo veient que el negoci de Google no és la publicitat, és ordenar informació. Ara guanyen diners posant publicitat al costat d’altra informació.

  Google és del 1998, AdWords és del 2003. Entremig també eren un negoci, no tenien la publicitat. I potser més endavant això de la publicitat deixa de tenir tanta importància i passen a guanyar més diners amb la comissió que s’emporten de cada programa Android venut.

  Google no hauria de tancar si es quedessin sense la publicitat. És que jo veig que és al revés, si perden el rumb i deixen d’ordenar informació i es posen a fer el préssec, llavors si que perden el seu negoci, i tan li fa si segueixen venent publicitat.

 5. Pingback: Google, per què llegir si pots prendre notes? | nunca nueve

 6. Està disponible una alternativa a Google Reader, desenvolupada a Catalunya, amb una interfície molt simple que permet als usuaris registrats gestionar la seva pròpia col.lecció de feeds, importar-los de Google Reader, exportar-los, etc.

  La seva principal novetat és que també disposa d’una col.lecció de feeds d’informació local, accessible si l’usuari està registrat i configura la seva localització (ciutat, codi postal, o coordenades).

  L’adreça del lloc web és la següent:

  http://informant.cat/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *