Justin Frankel: “programar és una forma d’expressió”

Volia fer un petit homenatge a Justin Frankel, un informàtic nascut el 78 (bon any) que penso mereix un reconeixement.

Se’l va conèixer per fer Winamp, programa que a més d’aconseguir que poguéssim escoltar música en un “pc multimedia”, feia tot tipus d’animacions amb el so que ràpidament va copiar Microsoft. També va ser el primer programa en tenir skins i prescindir de la blavor lletjota del Windows 95, cosa que també va copiar Microsoft al seu Media Player.

Amb això es va acabar la fama, però quan es veu que l’home té algo és que per instalar el Winamp es va fer el seu instalador, el NSIS. Programa amb el que jo he fet varis programes aconseguint resultats tan sorprenents com incrustar un altre programa a dins i que el resultant sigui més petit que l’original. I era un producte totalment intuïtiu d’escriure.

Malauradament el programa el van arreplegar uns altres que van convertir això:

LicenseText "A test text, make sure it's all there"

en això:

!define MUI_WELCOMEPAGE_TITLE "Welcome to the NSIS ${VERSION} Setup Wizard"

És el problema del codi obert, un problema que sense tenir ordinadors ja estudiaven a la Grècia Clàssica: mana un de bo o manem entre tots i que surti com surti? 🙄

El tercer projecte interessant va ser Gnutella. Una ret d’intercanvi d’arxius descentralitzada, que és molt llarg de dir però costa encara més de fer. Projecte que va tenir molt d’èxit perquè era el sant grial de l’època Napster però que va morir de seguida quan vam veure que hi ha una cosa pitjor que manar entre tots que és que no mani ningú. 😐

Però aconseguir fer una ret realment descentralitzada sense trucs és realment difícil perquè si hi ha 300 bilions d’ordinadors a internet no pots anar provant a veure quins 40.000 estan fent servir Gnutella.

I aquí és on em trec el barret. Els torrents d’avui, invent fruit d’un altre geni (aquest cop no artístic sinó analític) Bram Cohen, eren centralitzats, i per tant, a la màfia del copyright només els calia tancar el tracker central perquè bittorrent deixés de funcionar (i així van portar a judici a The Pirate Bay), però van copiar a Gnutella i ara funcionen amb el conegut DHT, són descentralitzats i per tant ja no hi ha res a tancar.

Aue Justin, comparturi te salutant. 😎

Leave a Reply

Your email address will not be published.