la independència a tocar, ara toca votar

Ja ho diuen que quan arriba el premi és quan ja has fet tota la feina (a Einstein li van donar el Novel per una tonteria). També recorden que alguns països que han declarat la independència ha estat en un procés que sis mesos abans ningú ho hauria dit.

Jo no sé com hi ha españolistes que diuen que Mas s’ha deixat portar per la manifestació de la Diada. O que no explica el “full de ruta” perquè no en té o el que té no és la independència. O que ‘amenacem’ amb la independència com a forma per aconseguir una minsa millora en el finançament.

Tots aquests errors en copsar la realitat són els que fan que la gent neutre, a l’hora d’escollir independència o no, s’inclinin pel que és normal, pel que és real, pel que té sentit. La gent potser no vol la independència però el que no volen és un grapat de mentides.

Si que considero legítimes els observacions de si el Mas ho ha preparat tot per guanyar vots. Ho trobo legítim perquè és normal que vulgui guanyar vots (sense enganyar-nos). I també és legítim pensar-ho perquè podem votar a altres partits que també volen la independència (mai n’havíem tingut tants).

També considero legítim que es digui que la crisi apreta i que la independència és la millor sortida d’una España que s’enfonsa. Normalment ho diuen per recalcar que en veritat no volem la independència sinó sortir de la crisi. Però la veritat que amaguen aquestes paraules és que difícilment podíem arreglar res el 2006 quan tothom lligava els gossos amb llonganisses.

Això també vol dir que pot ser que l’inútil del Rajoy ara no pugui fer un pacte fiscal. Pot ser que realment no pugui, però escolta, tonto ell.

Jo al Mas el veia com un bon noi, un bon gestor, però que políticament no veia tres en un burro. Puc seguir dient que no tingui ànima de polític, perquè el que té és la realitat al seu favor. Però ha fet molta feina, i ha fet encaixar moltes peces.

Ha deixat en evidència l’estat autonòmic quan el Rajoy jugava a deixar-nos sense diners. Rajoy ataca Catalunya i acaba enfonsant España.

Jo veig molt clarament que la manifestació de la Diada està organitzada perquè hi hagués molta gent. I qui ho organitza? El que dos dies després (dia 13) va a Madrid a dir que hi ha hagut molta gent a la manifestació. I una setmana més tard (dia 20) es reuneix amb Rajoy. I cinc dies més tard (dia 25) hi ha el debat general al Parlament de Catalunya.

I tots anem sabent abans de la manifestació: que hi haurà molta gent. Abans de la conferència al Ritz; que hi dirà certes coses. Abans de la reunió amb Rajoy també se’ns prepara. Abans del debat d’avui, ja sabíem que convocaria eleccions. I abans de les eleccions ja sabem que el proper Parlament tindrà la feina de fer el referèndum d’independència. I abans del referèndum ja sabem que el guanyarem.

El guanyarem perquè ja haurem votat a les eleccions al Parlament. I abans de votar al Parlament ja sabem que el Mas defensa la independència, ell i tres o quatre partits més. Però abans de convocar les eleccions ja sabem que no hi ha diners per res i que el partit que mana (CiU) ja no té programa electoral perquè el Rajoy ha dit que no al pacte fiscal. I abans de dir que no, ja sabíem que diria que no. I abans ja havíem pactat al Parlament què volíem pactar amb el Rajoy.

El sorprenent del cas és que ha arribat fins aquí amb els vots dels que sempre el voten, i anant a pactar a Madrid, com sempre. La virtut que té és que ell sap què busca (la independència), però fa la feina parlant d’altres coses.

M’ha sorprès bastant que digui que seria bo que els catalans decidíssim què volem ser en la propera legislatura, i un cop fet, que es retirarà. No ha dit que ell es retira després que Catalunya sigui un estat. Que és el que vol. No ho ha dit, però ja ho anirà dient. De mica en mica.

M’ha agradat molt això del Mas de reconèixer que el Rajoy li va dir que portés el pacte fiscal al Congreso, però que ara votarà el poble de Catalunya. Ja no el confondran amb l’Ibarretxe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *