Castellà llengua oficial de l’estat català?

Em sembla que fa uns mesos va sortir algun article opinant i defensant que el castellà sigui llengua oficial quan Catalunya sigui un Estat. Jo no el vaig voler llegir perquè no tenia ganes de d’argumentacions ni marejos intelectuals al que a mi em sembla contraintuitiu.

Començar per dir que la llengua i l’estat són dos temes separats. Podria ser una Catalunya independent parlant tots castellà, com tots parlant català.

L’argument més fàcil és que si justament als catalans no ens agrada que ens menyspreïn per la llengua dins d’España (i per això marxem), doncs no s’entén que sent independents donéssim de menys als que parlen Castellà, i per tant, el Castellà hauria de ser llengua oficial. Aquest argument no s’aguanta per enlloc, sobretot quan diu “per tant” al que no és cap conclusió vàlida.

Els castellans putegen els catalans i per això ens independitzem, però els catalans independitzats no volen actuar sobre Castella sinó que estem parlant de què es farà a la pròpia Catalunya! Per tant, de semblant no té res.

És més, que el Castellà sigui llengua oficial no té perquè fer que no el menystinguin. És més, el Català és oficial a España i ens menyspreen!

Segon punt: la força política per independitzar Catalunya d’España prové de partits i persones que parlen Català i volen parlar Català. Podrien ser catalans de parla castellana els qui impulsessin la independència, però no ho és, per tant és natural que quan ens independitzem s’actuï perquè el Català sigui la llengua oficial.

Un altre tema que no tenim en compte és que si ens independitzem no tothom voldrà el passaport català. Hi haurà gent que se sentiran españols i voldran seguir sent-ne encara que vulguin seguir vivint a Catalunya.

No hem de voler un Estat Català que persegueixi castellans o obligui a parlar Català. Però si donem l’estatus de llengua oficial per igual a català i castellà, automàticament, el català estarà en desavantatge precisament perquè viurem al costat d’un Estat Español molt potent.

Fins aquí el resum de la conversa amb un suïs, lloc on parlen tres llengües, són culturalment diferents entre ells i a ningú li passa pel cap independitzar-se.

One thought on “Castellà llengua oficial de l’estat català?

  1. I am officially jealous of Peng Joon. This video he’s released is amazing and it’s the reasonI’m jealous, watch this video BUZZBOOZ.COM The good part starts somewhere around the 2 minute mark.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *