tancament de megaupload, negoci poc net i principis foscos

En una operació bastant contundent i desproporcionada pel que és la pirateria, ahir van posar a la presó una pila de gent i va desaparèixer la web megaupload. Una web que és la 13a més important al món.

Anem a fer una pausa abans de ‘descobrir’ que els governs opressors estan destruint internet.

Si que és veritat que els governs volen controlar internet, és més, el controlen. Segur que hi ha molta gent trencant-se el cap per cobrar per la música que estic escoltant ara i que no he pagat. Però d’aquí a fer d’això una nova guerra mundial, hi ha una certa distància.

Segurament la distància que es podríem fer amb els 8 Mercedes que tenia el fundador de megaupload. Els de les discogràfiques també deuen tenir mil Ferraris, però clar, el que no pot ser és fer-te ric cobrant per coses que són dels altres.

El debat intelectual i polític de la pirateria segueix existint i per això segueix sent un problema, però a megaupload li importa tres pepinos tot.

Per mi un model correcte de pirateria és YouTube. Cobren per anuncis, paguen per vídeos, posen d’acord als propietaris, cedeixen amb altres propietaris. Tot així ben fet de manera tal que quan vols sentir música pots obrir el YouTube i la sents. (mentrestant Steve Jobs feia la viu-viu amb l’iTunes)

Estiguem tranquils que no arribarà el dia que desaparegui la pirateria. Per més que els governs ho intentin. (en tot cas sortirà una cosa millor que piratejar)

Un dels problemes conceptuals que vaig llegir en algun altre article és que per acabar amb la pirateria has de fer un programa que escapci la capacitat de l’ordinador.

Per naturalesa l’ordinador pot copiar fitxers, i ara tu fas un programa perquè no pugui. És una idea que no funciona. Un altre tema és que la pornografia infantil sigui delicte i estiguem d’acord en que s’ha d’eliminar. Això no és un problema conceptual, és que no volem que sigui així i per això treballem perquè sigui així. Però si no volem que no es pugui copiar res en una màquina que pot copiar-ho tot, doncs tenim un problema conceptual.

De la mateixa manera que si no volem que no es copiï res, una de les coses que haurem de fer és controlar totes les formes de comunicació perquè és l’única manera de comprovar que no hi ha res copiat.

Si us ha agradat llegir aquestes idees li podeu agrair al Pep.

3 thoughts on “tancament de megaupload, negoci poc net i principis foscos

  1. Megaupload volia crear un servei de distribució de música on els autors cobraven un 90% de la música de pagament i fins i tot se’ls pagava per distribuïr les seves cançons gratis.
    Aquest segurament es el motiu per a que Hollywood pressionés Obama per a que el FBI fes la feina.

  2. potser si. Recentment he llegit articles que diuen que per acabar amb aquestes persecucions el que s’ha de fer és eliminar Hollywood.

    La ironia és que Hollywood existeix perquè allà Thomas Edison no hi arribava a cobrar pels drets d’autor que tenia en la indústria cinematogràfica.

    A mi, que es permetés que existís això de la descàrrega directa sempre m’havia sorprés, i més quan veia amb la ferocitat amb què s’atacava bittorrent.

  3. Pingback: nunca nueve » megacorrupció contra megaupload

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *