adéu mercats, hola slow

L’Steve Jobs no es va inventar res, però era molt bo conceptualitzant. La idea no és meva sinó que la vaig llegir en algun article que ves a saber on para.

També vaig llegir que el neoliberalisme ha guanyat el debat de les idees i per això després Thatcher i Reagan van desmuntar l’Estat per donar poder al mercat.

Per tant, el primer que hauríem de fer és conceptualitzar una idea que guanyi això dels mercats que tants problemes ens està portant. No perquè desapareixin, sinó per desplaçar la importància a altres coses.

I crec que ho he trobat en aquesta contra d’aquí:

“Italia y España, en ruina; pero ¿quién quiere vivir en Rostock?”

Si donar el poder als mercats ens ha portat aberracions com portar aigua en avió de França a USA, el concepte slow ens pot servir per dir que no.

És molt rellevant que es fixi que un italià es gasta el 15% en el telèfon mòbil i un 15% en menjar. O un anglès es gasta el 7% en menjar, i 14% en metges. (jo ja m’hi fixava que era clau com et gastes diners)

Si estem ficats en aquesta crisi d’endeutament infinit després de donar poder polític als mercats financers, el concepte slow justament fa moure el món deixant els diners al costat. La pregunta és “qui vol viure a Rostock?”. No és un tema de diners.

Zara guanya diners perquè nosaltres pensem que té valor el que fa, però si guanyem la batalla de les idees…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *