“la Caixa”, tu t’estrelles

Jo imagino que el meu pare de 73 anys no forma part de l’obra social de “la Caixa” que -per si no ho sabíeu-, és l’ànima de “la Caixa”.

Tot i així, un matí d’estiu va anar a posar uns diners a termini d’un any. Els tenia al compte corrent i els volia posar a termini perquè així li donin interessos. Li van dir que li podien donar un 2%, però que tenien un producte que dóna el 5% i una part dels diners dóna rendiment referenciat a les accions de tres super-empreses espanyoles.

El meu pare va dir que si, perquè un 5% és més del doble. Però d’una forma molt sorprenent era una presa de pèl considerable. La deshonestedat personificada.

Tinc un amic que diu que la responsabilitat és seva perquè ho va acceptar i li van explicar, i s’ho havia de llegir. I si no era bo, noi, mala sort. Jo penso al revés, que no podem deixar que els bancs es converteixin en casinos. O si ho fan, que ho diguin.

El producte financer consistia en donar-te el 5% de rendiment a bona part dels diners, i a una petita part, no se sap què en fan, però et diuen que si tres accions de gran empreses pugen, llavors et paguen. Si no pugen, ens esperem a si pugen el segon any. Sinó esperem si pugen el tercer any. I si encara no han pujat, llavors: tu ets l’estrella, i pagues la festa. És a dir, interessos negatius. (però no t’ho diuen així perquè t’espantaries)

No cal dir que és profundament deshonest que li venguessin aquest producte al meu pare. Jo ho veig així. La llei suposo que ho veu del tot normal.

Reflexions sobre aquest producte:

Comptant l’interès del 5% i comptant que les accions pugen ja el primer any, el rendiment econòmic no representa un guany econòmic gaire més gran que el que volia el meu pare: termini a un any.

La frase “si el primer any no puja, ens esperem un altre any” el que busca és retenir-te els diners el màxim temps possible donant l’aparença que és una segona oportunitat i fent-te reflexionar si de veritat penses que les accions d’una gran empresa poden estar en negatiu durant tres anys.

L’objectiu real és que tu siguis l’estrella. Traspassar-te tot el risc a tu, ells no assumeixen res. Si les accions pugen, guanyeu els dos, si baixen només hi guanyen ells.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *