Ara baixo d’Arbeca

No sé si sabeu què és el més important que està passant Ara Mateix? Que l’imperi britanico-americà de l’australià Robert Murdoch s’està enfonsant.

El Watergate del Nixon és un joc de nens comparat amb el cap de Scotland Yard dimitint, i el seu segon també. Un diari de 170 anys tancant, la directora detinguda (justament ara no sigui que parli més del compte!). I espera’t.

Per no entrar a Amèrica, on la seva gran cadena de notícies Fox News ha capgirat el cervell dels Repúblicans i americans en general.

Fox News Host On Rupert Murdoch Scandal: We Should All Just Move On

Si Londres i New York són les capitals del món, amb el que està passant, jo diria que el món s’acaba aquí. Si l’Onze de Setembre va ser tan important, això n’és més perquè no són quatre flipats fent ilegalitats aeronàutiques sinó que són executius d’empreses de mitjans audiovisuals saltant-s’ho tot i comprant a tothom.

Feta aquesta petita introducció: el quit de la qüestió que em porta a escriure és que avui, dilluns 18, he llegit la Vanguardia i l’Ara. La desilusió amb l’Ara ha estat total.

Comencem a veure les primeres pàgines de la Vanguardia:

vanguardia portada

A la portada ja podem llegir que el cap de Scotland Yard ha plegat pel cas Murdoch. En el subtítol ens diu que el cas fa un gir arran de la implicació de la polícia i de la detenció de la mà dreta de Murdoch al Regne Unit.

A mi això em sembla ben explicat i veus fàcilment què està passant. Fins ara la dona aquella no estava detinguda, fan bé de dir explicitament que és la mà dreta, perquè es vegi fins a on s’està complicant el tema, i t’expliquen que si fins ara era un tema de periodistes fent ilegalitats, ara la cosa es gira a la polícia.

Anem a veure la segona i tercera pàgina:

vanguardia 2 i 3

La pàgina segona és resums i quadrats amb coses ràpides de llegir, i la tercera, pam, “escàndol fora de control” on t’expliquen el què de la notícia que merescudament ocupa més espai en portada.

vanguardia 4

La quarta pàgina segueix amb més informació. Tot escrit per periodistes de la Vanguardia. Les següents pàgines ja no tracten el tema.

Ara anem a veure l’Ara:

ara portada

A la portada ens diuen que Murdoch ha esquitxat a Scotland Yard. Ens trobem davant del mateix cas que el Bill Clinton esquitxant la Monica Lewinsky?

Segona línia: “dimiteix el cap de la polícia metropolitana”. Em quedo amb la paraula ‘metropolitana’. Què passat? Que li va perdonar multes d’aparcament? “Detenen a Londres Rebekah Brooks”. I qui és aquesta paia?

Torneu a llegir el que diu la Vanguardia i veureu com ells si que posen les peces al tauler i t’expliquen el relleu del paisatge noticiari.

Però quedem-nos amb la foto de la portada. Es veu que el més important del dia són els molins de vent i trobar qui s’hi oposa.

Per mi, això és tema de portada de setmanari, però no de diari. Oi que feu portada cada dia? Doncs digueu-me el més important *del dia*, i els maleïts molins no van néixer ahir.

Anem a veure la segona i tercera plana:

ara 2 i 3

Ni rastre del Murdoch. L’editorial parla de molins de vent, a la Vanguardia parlaven de com l’expresident d’Alemanya Kohl parla malament de la Merkel, cosa que és bastant més rellevant, o més notícia, o més el que sigui.

Anem a la pàgina 4 i 5:

ara 4 i 5

Més molins de vent.

Pàgina 6 i 7:

ara 6 i 7

Més molins de vent!

Pàgina vuit i nou:

ara 8 i 9

Ara parlen de Guissona, on gràcies als embotits han aconseguit embotir els immigrants en la societat. No sé si això va passar justament ahir, i tampoc sé si qualifica com a “crònica política” que és el nom de la secció.

Pàgina deu i onze:

ara 10 i 11

Ara parlen de normativa de reciclatge. El més destacable és que a una dona de 81 anys li han posat una multa de 750 euros per haver posat una ampolla de vidre la bossa d’escombraries. Però tranquils que potser li treuen! En fi… 🙄

Finalment arribem a la pàgina dotze i tretze on tornem a trobar la notícia del Murdoch esquitxant polis metropolitans:

ara 12 i 13

Com veieu el titular és el mateix que a la portada del diari, així que no podem descartar que l’esquitx sigui verídic.

Ara us diré el motiu gros que ha fet que definitivament posés tot això al bloc: perquè el puto article és del Ney York Times. 😐

Després de molins de vent, ampolles reciclades, immigrants a Guissona i carreteres amb prostiputes… la notícia més important és una cosa traduïda? Per l’amor de Déu, home… 😥

No he posat més pàgines perquè sobre el Murdoch esquitxador ja no en sabrem res més!

I atenció, que a la pàgina 17 comencen els esports! 😯

Voldria acabar amb el text que van posar quan ens van dir que ara volien fer un diari:

ARA farem un diari
Un grup d’emprenedors dels àmbits periodístic, editorial i empresarial de Catalunya, amb esperit crític però no instal·lats en la crítica, i inspirats per una voluntat clara de servei a la societat, hem decidit impulsar el diari ARA perquè esdevingui una àgora pública, que mirarà i explicarà el món des de Catalunya.

Endavant guapos!

Que ben mirat i que ben explicat està el món des de Catalunya eh! 😈

5 thoughts on “Ara baixo d’Arbeca

  1. A destacar també la pèssima traducció automàtica al català de la vanguardia.

    Vaig acabar de llegir l’article que comentes emprenyat com una mona.

    Sembla com si ningú de la redacció es llegís el diari abans d’enviar-lo a la impremta.

  2. No n’hi ha cap d’espectacular, però estan en tot el diari (especialmet en els peus de foto). Són només errades típiques de traductor automàtic: errors amb paraules polisèmiques. Amb una lectura ràpida per part d’un professional són facilment detectables.

  3. Pingback: La Vanguardia anuncia boda entre Mas i Rajoy | nunca nueve

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *