Xina compra deute

Una imatge que potser pot ajudar a entendre la situació en què ens trobem les democràcies occidentals.

Mentre els països occidentals ens endeutàvem entre nosaltres, deixant-nos diners entre iguals (democràcies liberals), la cosa anava bé. Però ha entrat al joc de préstecs un ésser que és de la mida de tots el que hi estàvem jugant fins ara, i a més no és una democràcia i es passen el dia acumulant diners i treballant.

I ja que n’estic parlant, hi ha dues coses que són mentida: una és que els xinesos són un gran mercat mundial, una oportunitat pels mercats que corren a conquerir. Jo això no m’ho crec. En tot cas el món és una gran oportunitat pels xinesos. Que dius que serà per uns i pels altres. I dic: no, perquè qui s’està menjant el “pollo con almendras” som nosaltres. Ells encara ha d’arribar el dia que mengin amb forquilla i ganivet.

I una altra mentida és que el xinès serà la llengua tan important. Que si voleu apreneu-la, però no serà el següent anglès per dos motius: perquè no l’entén ningú, i perquè a ells no els fa cap falta que el sapiguem per aconseguir els seus objectius. I encara més, els xinesos que venen a fer negocis a Catalunya, saben el castellà que necessiten per fer negocis, ni una mica més. Mentrestant nosaltres podem anar parlant d’integració.

Que no en sembla malament que en parlem.

3 thoughts on “Xina compra deute

 1. Quan la gent de la Xina comenci a tenir massa diners per al grau de llibertat que el govern els dóna, i aquesta quantitat de gent sigui excessivament gran com per amagar-los darrere d’una falsa política de cara enfora i un amiguisme de cara endins és quan començarem a veure canvis de debò. Temps al temps, hi ha coses que s’han de construir a dins del cervell, i no només amb formigó. És el poder de la classe mitjana, la gran enemiga del capitalisme (rics) i del comunisme (pobres).

 2. El que a mi em va semblar és que no tenen un govern que els oprimeix en contra la seva voluntat. Així que no hi ha un govern que dóna més o menys grau de llibertat.

  Si que és veritat que tenen una “falsa política de cara enfora” però no és perquè la poguessin tenir vertadera. Aquest amor per la veritat és un tema que tenim nosaltres. A mi no m’ha semblat que els xinesos tinguin cap especial atenció a la veritat. Són mentiders i no se senten malament per ser-ne. I nosaltres som així perquè el cristianisme sí que li dóna importància.

  És més, si necessiten un govern opressor és perquè no tenen cap interès en no mentir. No tenen cap impediment moral per no fer-ho.

  Això que dius del poder de la classe mitjana va just lligat a aquesta idea de “xina serà un gran mercat”. Perquè ens pensem que d’aquí un temps tindrem mil milions de xinesos tots pagant hipoteca i canviant-se el mòbil cada any i portant els fills a la universitat i comprant-se una segona residència.

  Jo no ho veig. Temps al temps que dius tu.

  Que quan tinguin més diners faran més coses? Si clar, però són gent que no tenen res a fer. És que t’ho dic així de clar. Si fan coets per anar a la Lluna és perquè els americans s’ho van inventar. Si fabriquen ganivets és perquè nosaltres els volem. Ells no tindran mai cap interès en ganivets perquè mengen amb palillos.

  I fixa’t que la prova que no tenen res a fer és que es gasten els diners que tenen en comprar deute dels altres països. I se’ls podrien gastar (ja t’ho dic jo) en que les ciutats xineses no fossin el cutrerio màxim. Recordes que davant la crisi els occidentals ens vam (i hem) inventat que el que ha de fer l’Estat és gastar en obra pública? Doncs allà no ho fan. I no ho fan perquè no es creuen el que nosaltres tenim tan clar.

  El gran revulsiu de les cultures occidentals ha estat la classe mitja, ja sigui fent empreses noves que fan coses com XupaXups, o consumint-les. Però jo no veig que estigui passant el mateix allà.

  Si ho vas llegir al bloc, ja saps que m’he comprat un llibre de com KFC s’ha posat a Xina. Si s’escau ja posaré un comentari al bloc.

  Però el que jo veig fins ara és que allà han crescut perquè tenen mil milions de persones disposades a treballar i amb zero interès per anar al cine els dissabtes a la tarda.

  I és que va lligat a la cultura. Tu saps si culturalment els xinesos fan alguna cosa que valgui la pena? Els indis com a mínim fan ioga. I tenen Bollywood. Però els xinesos fan alguna cosa que no sigui treballar i guanyar diners? Es gasten els diners en coses que no els valen com podria ser un concert del Bruce Springsteen? Jo només he vist treballs en bambú. Agafar un bambú i rebaixar-lo fins que queda un paisatge. Que això està molt bé, però és el típic treball de xinès de tota la vida.

  I no em diguis que Bruce Springsteen quan va a Xina omple perquè el que estan fent els xinesos és el mateix que amb els ganivets: no entenen res però ho fan perquè els occidentals hi estem tan interessats.

 3. I deixa’m afegir que els xinesos ja tenen massa diners, i el que fan és comprar deute extern.

  I tenen tants diners precissament pel “grau de llibertat” que el govern “els dóna”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *