educació – iniciació

Crec que val la pena llegir aquesta “La Contra” de La Vanguardia. D’avui Dimecres 18. Com que el món és molt petit, he fet una còpia per llegir-ho com si fos paper:

2010-08-18 - ecosofia

Parla de com abans es portava l’educació, i avui la iniciació.

“La emoción del estadio de fútbol es un modo de religión”

Desde el siglo XVII, el modo occidental de socializarte era educare (educar): sacarte de un estadio (animalidad, barbarie) para conducirte a otro (humanidad, civilización). ¡Pero el modo posmoderno es otro (es premoderno, de hecho)!: la iniciación.

¿En qué consiste la iniciación?

¡Contienes un tesoro interior, que aflorará mediante acompañamiento de un maestro, gurú o coach…o un libro de autoayuda! Y de ahí también el éxito de Harry Potter…

¿Es Harry Potter autoayuda?

Es una historia de iniciación, como también El señor de los anillos:Potter se enfrenta con la muerte, con símbolos… Este personaje es un icono posmoderno.

¿Sí?

Sí, porque el moderno buscaba la perfección: buscaba desembarazarse de su parte oscura para ir a la luz. El icono posmoderno, en cambio, busca la completitud: integrar su parte oscura, homeopatizar el mal.

També diu coses com que abans intentàvem eliminar el mal de nosaltres, i avui intentem integrar-lo.

Un altre tema és que deixem de banda la quantitat per anar a buscar la qualitat. Dit així sembla que no digui res, però ell és “socioleg” i sembla que digui algo. 😉 Seriosament, seria com si el món capitalista busqués la quantitat, i ara ens estem movent cap a buscar la qualitat. Això encaixa amb moltes coses, com la crisi financera (serà que ja no podem tenir més?), aquesta mania en reciclar “perquè sinó el món serà un desastre”.

També encaixa amb la crisi del catolicisme. Dic jo que ja no volem ser quantitativament millors, sinó senzillament estar bé amb nosaltres mateixos. Siguem qui/com siguem.

També diu que ara ens agraden les coses que ens emocionen. Segurament és així. El Barça no és un esport, els concerts de música no són música. Taizé té a veure amb que hi ha molta gent.

Si em permeteu, jo de tot això en dic crisi. I estaria bé que trobéssim alguna cosa abans que acabem iniciant-nos en unes orgies molt emocionants i probablement poc catòliques. 🙄 Segurament és més educatiu acumular diners. I després te’ls gastes, no sé, fent una església. Em sembla que ho feien així, abans.

2 thoughts on “educació – iniciació

  1. Home, jo sóc in xic més vell que tu i això de les orgies a Taize ja ho estilavem.

    De tota manera l’Amela avui ha aconseguit fer-me picar la curiositat pel personatge, encara que sigui perquè diu coses que jo també penso.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *