Alemanya que bonita eres

Avui he parlat amb un alemany economista afincat a Catalunya, que es diu. Li he preguntat al fill si parla català i diu “sí, a veces”. 😆 Però això no és l’interessant.

L’interessant és que hem estat parlant d’economia. Diu que els alemanys estan cabrejats amb nosaltres i que aniran a saco.

Estan cabrejats perquè… no és fàcil resumir-ho. Estan cabrejats perquè no som com ells. Aquest seria el meu resum. El seu és que els nostres sous són massa alts. Clar que llavors diu que els sous alemanys són més alts que aquí. Que complicat és tot. 🙄

Aquest home que parla alemany amb el fill, castellà amb la dona i català amb mi (mentre no sigui una conversa complicada) diu que Bruseles té avui més poder sobre Madrid que Madrid sobre Catalunya (ell ha dit Barcelona, però jo dic Catalunya, què carai).

Jo li he explicat el que ja us vaig explicar fa uns dies, però no és que no l’hagi convençut, és que ell ha seguit dient la seva com si res! Oiga señor, que no queremos ser alemanes! Res, que haurem de reduir sous, ser més competitius, diversificar (etc). Que no ho hem fet bé i ara ho pagarem. Que estan emprenyats amb nosaltres i aniran a saco.

Al final li he hagut de dir que l’última vegada que van conquerir Europa no va acabar bé. “No, es diferente” diu. No, és el mateix. La diferència és que avui l’economia és la guerra.

Els alemanys volen conquerir Europa?

Jo no sé Economia, però si avui tinguéssim la pesseta (d’origen català), la devaluaríem (com fem amb l’Estatut quan convé) i ja està. Tota España val menys i podem seguir treballant vuit hores al dia i ja està.

Ell m’ha volgut fer creure que alguns economistes ja ho deien que passaria això. Jo no m’ho he cregut del tot. Perquè una cosa és que es digués que una economia europea sense una política europea no va enlloc, i una altra cosa és dir que a España ens sortiran els diners per les orelles fins que els bancs deixin de deixar diners als españols. I ara els alemanys han de deixar diners als españols/grecs per tal que no s’enfonsi tot.

És literalment un problema d’economia vs política. I aquell economista ho vol arreglar amb economia. I jo crec que s’equivoca. S’equivoca perquè no volem ser alemanys.

Jo crec que si els grecs tenen un problema és perquè no poden devaluar la moneda i seguir (SEGUIR!) fabricant cadires que puguin vendre a fora de Grècia. I no poden perquè els maleïts alemanys fabriquen més barat i no deixen als grecs fabricar més barat perquè els tenen lligats pels euros.

M’ha dit que en cinc anys algun país sortirà de l’Euro. Jo li he dit que no ho crec*. I li he dit que si surt algú de l’Euro, el problema serà pels que es quedin dins. Ell m’ha donat la raó dient que seria un problema de credibilitat.

La credibilitat és un concepte polític, no és un concepte econòmic. El problema s’arreglarà amb política, no amb economia.

I si ho arreglen els economistes alemanys, ens estaran imposant la seva política. Ell diu que els països catòlics ens deixarem fer, els nòrdics ja no.

Ell m’ha parlat de la corrupció grega, que si hi ha dues famílies que es reparteixen el poder. I es pensa que ho arreglarà un economista des de Bruseles? Gib mir eine Pause (Give me a break).

* sincerament, jo què sé.

One thought on “Alemanya que bonita eres

  1. Pingback: nunca nueve » The Pirate Bay, navega de nou!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *