austeritat a alemanya, crisi per la resta

Últimament em costa entendre què llegeixo (inclús el meu bloc), deu ser per això que ara miro més futbol. 🙂

Però ara he trobat un article d’economia que m’ha semblat interessant i intentaré resumir/interpretar amb aquest estil mai9 que no s’ensenya enlloc. 😛

Un informe de economistas keynesianos critica la respuesta oficial a la crisis

Ho poso al bloc perquè ens hem fet un fart de sentir com ens diuen que hem d’apujar la competitivitat. Fuetejant-nos tot el sant dia en que no som productius. Que no som productius? No saben la de coses que fem a la feina a més de treballar! 😆

El tema és que la perifèria d’Europa (sí, els españolistes ara s’han de sentir que són perifèria) té avui un problema de competitivitat i endeutament crònic. Paralelament Alemanya ha fet una cursa per reduir salaris per ser més competitius. Són hiper-competius amb uns salaris hiper-moderats. Però estem a Europa i llavors qui ens compra a nosaltres avui? No podem fer política fiscal ni econòmica. Això els españols, els catalans no podem fer política i punt.

En aquests anys d’Euro, la perifèria s’ha hiper-endeutat gràcies als tipus baixos. España ha tingut una economia “de Champions” (ZP dixit) gràcies a uns deutes empresarials espectaculars (article dixit). I mentrestant havíem de “fer els deures”: fer com Alemanya i reduir salaris.

Així que ara tenim uns salaris baixos i uns deutes grans. El que a nivell de carrer es tradueix en “tinc una hipoteca i no cobro prou per pagar-la”.

Mentrestant, USA i UK poden devaluar la seva moneda i ser més competitius. Els ordinadors els sortiran més cars, però podran treballar.

Jo crec que només hi ha una solució: Obligar als alemanys a acceptar Zapatero com a President d’Europa. Les polítiques seran les que ell vulgui i els alemanys que treballin i paguin. A nivell ibèric ha funcionat.

One thought on “austeritat a alemanya, crisi per la resta

  1. Pingback: nunca nueve » Alemanya que bonita eres

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *