El Periódico, diari manipulador

Manipulacions de El Periódico, què faríem sense elles?

Estava jo a la sobretaula del dissabte llegint la premsa comarcal quan em trobo aquesta notícia:

L’independentisme fa un tímid pas en les enquestes del Govern

I, encara que jo no sóc partidari de les polítiques identitàries, m’he dit: “què carai, anem a llegir què diu la gent”.

Comencen així:

A pesar de la gran onada de consultes sobiranistes que s’ha anat forjant en els últims mesos i el tens clima polític per l’amenaça de retallada de l’Estatut per part del Tribunal Constitucional, el percentatge de ciutadans que consideren que Catalunya hauria de ser independent només ha augmentat tímidament en l’últim any, segons es desprèn de les respostes de les 2.000 persones que han participat en l’última enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat (CEO).

Buf, ja en tinc prou de retòrica, anem a veure els números. Clico el pdf que hi ha enllaçat.

Veient la gràfica em dic, mira ja han fet servir el truc de no començar l’eix de la Y (percentatge de gent) des del número zero, sinó que el comencen al 15%, cosa que va perfecte perquè el percentatge d’independentistes es mantingui arran de terra, lloc que inconscientment assumim que és el zero.

Vaig a refer la gràfica i a veure quina pinta fa. I ja que hi sóc afegiré línies que mostrin la tendència.

Aquest és el resultat. A l’esquerra “El Periódico”, a la dreta la meva reconstrucció:

enquesta independència

La mare que els va parir. És que només es pot dir d’aquesta manera. Quina diferència de gràfiques! Quina informació tan diferent transmet.

Que tramposos que són a El Periódico que en la seva gràfica els partidaris de la comunitat autònoma sembla que estiguin pels núvols. I quin gruix d’independentistes hi ha quan la gràfica comença des de zero.

I el més fort de tot: les línies de tendència. Quin creixement espectacular d’independentistes i com van baixant els federalistes i autonomistes!

Ara torneu a llegir el titular i el primer paràgraf que he citat. Francament si això és informació, que vingui el Nodo i ho vegi. Aplaudirà.

PD: El català emprenyat és un català emprenyat amb els socialistes.

[editat] ho he posat a la tafanera.

11 thoughts on “El Periódico, diari manipulador

  1. mira, potser sóc massa de ciències, però si donessis, a més de tot els dibuixets maquíssims, les equacions de les tres rectes tendencioses, jo seria molt més capaç de veure això que per tu és tan evident: Quin creixement espectacular d’independentistes i com van baixant els federalistes i autonomistes!

  2. Pingback: latafanera.cat

  3. ah! i un altre detall que trobo interessant és que a l’edició en català del periódico HAS de llegir la gràfica i els resultats de l’enquesta en castellà.

  4. M’ agrada la tendència, però no ens enganyem que això és una mostra d’un sector de població que ha respost a unes preguntes. Ens cal saber si tot el mòn va en la mateixa linia i com eren le preguntes

  5. Pingback: Tweets that mention nunca nueve » El Periódico, diari manipulador -- Topsy.com

  6. Pingback: nunca nueve » Zapatero Concentrat

  7. Pingback: nunca nueve » anti-política al Periódico

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *