Una Xina sobre-productora, problema econòmic mundial

Sé que us agraden els resums txatxis, aquí en va un altre:

China has now become the biggest risk to the world economy – Telegraph

Xina està mantenint el Yen cotitzant per sota el valor real (això fa anys que ho sabem). Això fa que el que ells produeixen sigui hiper-barat. Això fa que l’economia occidental no produeixi. Això fa que hi hagi atur occidental, això fa que els occidentals perdin la seva casa (diu que més americans han perdut casa seva aquest any que durant la dècada de la Gran Depressió).

Diu que d’aquesta situació en són còmplices els capitalistes occidentals, i que en algun moment els treballadors occidentals es rebelaran.

L’Obama diu a Xina que no pot seguir vivint del que exporta als pobres americans ja super-endeutats.

Ara el periodista diu:

Well-armed sovereign states can do whatever they want.

Així que ja seria hora, catalans, que tinguéssim el nostre Estat. Quan diu “ben armat” ho diu de ben armat amb les armes d’un Estat sobirà (control de capitals, per exemple), i no perquè tingui míssils.

Diu que Xina està intentant que els Xinesos siguin més consumistes, perquè no pot ser que ho estalviïn tot i només facin que treballar. Perquè si no ho fan, USA (que és un Estat sobirà ben armat) tallarà les importacions quan li doni la gana. I el problema el tindrà Xina i les seves precioses -però delicades- estàtues de Mao.

El problema és que aquests intents de fer-se consumistes només acaben per generar més inversió i més producció. Tan bonic que és canviar-se el mòbil cada sis mesos i els xinesos només saben invertir en borsa, comprar pisos i augmentar la producció (això diu l’article).

I diu que el Banc Central Xinès ha reduït els crèdits a la meitat aquest Octubre (ja ho veuen que tan treballar no pot ser bo). I, eps, a veure què passa als mercats mundials, que pot ser tan greu com les sub-prime americanes.

Ara que hem llegit com els socialistes es tornen capitalistes, podem llegir com els capitalistes es tornen socialistes:

Eleven reasons America is the new top socialist economy Paul B. Farrell – MarketWatch
How free market ideology backfired, sabotaging capitalistic democracy

Tot trobat a digg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *