la centralitat, el centralisme

També arrel d’estar per New York voldria citar això:

Mèdia / Un passeig amb en Vicent Partal per la nova seu de Vilaweb: “Volem que sigui un espai obert, un hub ciutadà“
A més, les redaccions dels diaris han fugit del centre de la ciutat i això és un absurd! Nosaltres volem fer el contrari, que el carrer entri a la redacció, que hi hagin actes, que la gent puga entrar a la zona aquesta mixta, que si algú ens diu “vull fer això…” puga entrar.

A mi em sembla que això ho hauríem de canviar. Aquesta idea que tot ha d’estar al centre és errònia.

A part que, llegint el que diu, és com si només estant al centre pots fer que el carrer entri a la redacció i que hi hagin actes.

La visió de New York és: el centre és on estàs tu. Veieu l’individualisme i el màrqueting, oi? I és d’aquesta visió que crea franquícies del McDonald’s: perquè la gent no anirà al centre perquè hi hagi VilaWeb ni McDonald’s.

El centralisme no és Madrid, la Unió d’Estats Americans l’han fet ells.

Guillem, a veure si pedales fins al Clot. 😉

Es diu molt que els americans són nacionalistes, però és que són nacionalistes de ser americans, de ser nova yorquesos, de ser d’uptown, de l’upper west side, del carrer 69 i de viure al número 123.

Com veieu és un nacionalisme molt diferent d’aquest que tenim per aquí que brama per Madrid o del català que va a petar a la plaça Sant Jaume.

8 thoughts on “la centralitat, el centralisme

 1. les ciutats americanes tenen una cosa diferent de les nostres: no tenen centre històric i, per tant, no tenen centre. No només això, sinó que apart no tenen problemes d’espai, i les ciutats poden creixer en horitzontal.

  Europa és totalment diferent. Tenim ciutats de més de mil anys d’història i limitades físicament, per això tendim a crear ciutats amb un, o dos, melics.

 2. greips, NY sí que té centre històric. Això del temps i la geografia són excuses per no veure com es poden fer les coses de diferents. 😛

  komori, no entenc això del Staten Island. Això de les urbanitzacions si perquè és just el que dic amb les franquícies del McDonald’s, no?

  Certament no és el mateix posar la redacció al Clot que els parcs empresarials. Que jo no estic a favor de cap dels dos.

  El que dic no és que l’home de VilaWeb hagi de posar les coses per allà, sinó que estaria bé que ens en adonéssim tots que aquesta falera pel centre no ens porta enlloc.

  Que tampoc ens porta enlloc aquesta falera de l’ajuntament en anar canviant de lloc les coses segons els seus interessos. (ara toca portar-ho tot al raval, ara tot al fòrum, ara…)

 3. mai9, quants anys té aquest centre històric? encara hi ha tipis que ens recordin com es vivia al S.X? 🙂

  Les coses sempre es poden fer diferents, però no té cap mena de lògica montar una ciutat a l’estil australià en plena falda del montseny, per exemple. O una metròpoli ianqui al costat del guadiana. Les coses tenen una raó de ser, normalment. I si a Europa tendim a acumular serveis als centres no és perquè sí, o perquè els ianquis siguin millor. Senzillament la història ha anat dibuixant uns mapes concrets.

 4. greips, la història no dibuixa res, les persones ho fem.

  evidentment no hem de fer una ciutat australiana a la falda del Montseny, i bé que ho saps que no he dit això. 😛

  a NY no hi trobarem res del segle X, els primers assentaments són del segle XVI (mira el centre històric).

  Això de nosaltres som del segle X i ells del XVI i aquest és el motiu de “no tenen centre històric i, per tant, no tenen centre”, suposo que veus clarament que no és veritat. No pot ser que tenir centre o no tenir-lo depengui dels segles. És un tema de com les persones decidim fer les coses, i he citat al Partal d’exemple d’aquesta visió de “nen, hem d’estar al centre”.

  I per seguir posant exemples: a NY hi ha un carrer que es diu “river”, i si t’hi fixes veuràs que no hi ha cap riu ni res. I allò de “Wall Street” és un carrer on s’acabava la ciutat i començava el mar i hi havia una paret. Si hi vas veuràs que ara el mar cau prou lluny d’allà. (vist en aquest documental)

  les limitacions geogràfiques i temporals, són les excuses de qui no sap fer les coses d’una altra manera 😛 😛 😛

 5. Ho deia perquè pel que sé, l’urbanisme dels Estats Units es basa més en “que no em molestin a casa” que no en “que m’ho portin a casa”. Però no he estat allà, i també crec que el centre ha de ser tot, així que the point is moot.

Leave a Reply

Your email address will not be published.