diners a NY

A Nova York, si tens 30€, te’ls has de gastar.

Aquesta és l’última lliçó de quan ja estava marxant, després de passar-me 45 minuts donant voltes pel metro sense que ningú sabés com havia d’arribar a l’aeroport. Ja sé que USA està fet a base d’immigrants, però jo diria que porten prou temps allà perquè sàpiguen com va el metro, no? 🙄

Jo ja m’havia mirat com anar-hi, però el tren que havia d’agafar (l’E) estava en obres i no parava a no sé quantes estacions. El cartell que explicava el què, semblava que només l’havia vist jo. I jo no l’entenia.

Així doncs, vaig sortir a fora i: “taxi, a l’aeroport”.

Aire condicionat, tele, ràpid, un conductor del Paquistán que no havia volgut anar a USA però la seva dona sí. Potser per això després de tres anys encara no sap anglès, però em va recomanar llegir el Coran.

El tema no és que si tens els 30€ per pagar el taxi puguis decidir agafar-lo perquè tu creus que t’anirà millor. El tema és que si guanyes prou diners com per tenir els 30€, no hi fas res en un metro que fa calor, és lent, has de pujar escales, etc. I el bitllet de metro allà val 2,25$. I el taxi per anar a l’aeroport, 45$ més propina.

Allà els polítics no es passen el dia havent d’acontentar el sector del taxi, modernitzant el metro, asfaltant carrers.

Un amic em va dir que a la Rússia comunista, els metros havien de ser tan luxosos per demostrar al poble que el comunisme és fantàstic, que les coses comunes són excelents. Que el govern (que està allà dalt) treballa pel poble (que està aquí baix). Com que no hi havia Déu, el govern s’havia de fer el déu.

En canvi a NY, el metro és una cosa que “va”. Les escales estan brutes, les netegen una mica, i endavant.

I el govern no ha de fer de Déu. I el govern pot sortir de qualsevol de nosaltres (Ronald Reagan o el Bush fill) perquè moltes coses que nosaltres esperem del govern, allà no les fa el govern.

Jo diria que aquí, amb els nostres amics socialistes, estem més aprop dels comunistes que dels capitalistes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *