un pingüí a Manhattan

Un jaguar a Manhattan
Arribar a Nova York i no visitar cap museu. Ni un. Arribar a NY, la capital comercial dels Estats Units d’Amèrica, i no anar a fer botigues. Ni una. Venir a la ciutat més filmada de la història del cinema, i no fer fotos. Ni en pintura. Revelar, això sí, un secret íntim, una confessió: no fer turisme. No deixar-t’ho fer, això, de cap de les maneres -i anar ferm a la teva. Sí, arribar a la ciutat amb un únic objectiu, net i clar: visitar-ne els amics que hi tens. La resta, newyorkers.

L’amic em recull al carrer 72 West de Manhattan amb un Jaguar XK, el tercer model que va arribar a la costa Est. ‘L’altre que tinc és un Hoover. No toca més remei. Això de Nova York, a l’hivern, de neu fins aquí’

Aquesta és la millor manera de començar a llegir un article sobre un periodista a Nova York: Algú que no vol fer aquestes coses decadents que fan els turistes sinó veure un amic, i quan l’amic li diu quin cotxe té, ell transcriu “un Hoover”, que és un cotxe que no coneix ni el Google.

El que té el seu amic és un Hummer, que és un cotxe evolucionat dels militars que resulta que és força important com a metàfora del capitalisme idiota ostentós de luxe decadent i hortera. Símbol en la guerra d’Iraq pels mil milions de litres de petroli que consumeix cada cent metres. Símbol de l’orgull americà per ser un cotxe nacional en contra dels fabricats a Àsia. Com veieu en aquestes dues últimes línies: símbol de la imbecilitat més imbècil.

Símbol també ara de la crisi actual on GM ha fet suspensió de pagaments i s’ha venut la marca a Xina. I com que avui té tan mala premsa com l’Aznar resulta que intenten revitalitzar les vendes fent veure que és ecològic i sostenible.

Què coi ha d’entendre Nova York si no sap què és un Hummer? Què ha de fer periodisme de res si l’home està tan afectat que no pot fer fotografies perquè té el secret íntim de no fer turisme?

Ja pots anar ferm a la teva ja….

Si pel facebook trobes un amic a Àfrica, no hi vagis amb sandàlies que allà hi ha “Pelefants” i et podrien trepitjar un peu.

idiota!

11 thoughts on “un pingüí a Manhattan

 1. Hahahahahahaha. A més tenia entès que Manhattan era l’únic lloc dels Estats Units on els residents no tendien a usar el cotxe?

 2. Mira, això no ho sé, però no he volgut dir res d’aquest amic que *necessita* un Hummer perquè a l’hivern li arriba la neu fins als genolls.

 3. Un Hoover 😀 crec ha de fer més classe de conversa aquest bon home xD
  Quin snob més ignorant, ara es sentira superior per no tenir interes per conèixer una ciutat… que hi farem, d’imbecils n’és ple el món.

  La majoria de novaiorquesos no tenen cotxe, allà tenir-ne o encara pitjor, intentar-lo fer servir per moure’s per la ciutat és bastant inútil, això tinc entès. Imaginat tenint una bestia de més de 3 tones de ferralla per una mica de neu, aquest home no ha descobert les botes o que?

  Per cert, no se qui és aquest home, i pel que veig això que m’estalvio.

 4. Igual l’amic (l’amo del cotxe) és català i li va dir que tenia una ‘jumer’ i l’altre va entendre ‘juver’ i ho va anglicanitzar a Hoover.
  Sigui com sigui és força trist.

 5. Doncs què voleu que us digui… jo considero que anar a una ciutat i voler conèixer la gent i no les pedres és una mesura intel.ligentíssima que et permetrà conèixer millor el país que no pas visitant els monuments.

  Però cada cual viatja com vol.

  Per cert, mirant per inet he vist això: “Hoover is slang for an expensive car that attracts the girls.”

 6. greips, a mi també em sembla bé conèixer la gent i no fer els tours turístics, però és que aquest home, de professió periodista, no pot arribar a conèixer res d’allà si no sap què és un Hummer. Que no és que sigui tan important, però és que ningú que arribi a conèixer el país pot no saber què és un Hummer. És que el cotxe forma part de la cultura allà! Jo no hi he anat mai, però és una cosa que es veu des d’aquí. I no sóc periodista.

  I no crec que sigui un cotxe que atrau noies el que necessita per anar per la neu. 😉

 7. mai9,
  “Jo no hi he anat mai”… no hase falta disir nada más 😀

  Montar una crítica i desacreditar una sèrie d’escrits a partir d’una translació errònea d’un nom de cotxe em sembla bèstia. I més encara quan és possible que el senyor ni tingui cotxe ni li interessin lo més mínim els cotxes i, per tant, no hagi de saber què és un Hummer. I si és el primer dia que està a NY no li pots retreure que ho escrigui malament. Fes-ho al darrer dia i ho entendré, però no durant el procés d’aprenentatge 🙂

  Jo tampoc crec que fes servir el significat slang jejejeje, però volia fer palès que l’anglès és molt sutil i el que ens sembla una tonteria o error pot amagar un slang o significat ocult per als neòfits.

 8. greips, el que dius seria veritat si fos això: una simple traducció error que, ves, ho ha escrit malament, n’hi ha per tant? Tots escrivim malament, oi? D’acord si fos això.

  Però el que jo dic és que el Hummer no és un error, és un mite. Una icona de la societat americana, símbol de moltes coses. Importantíssim per entendre què ha passat allà els últims 8 anys. Igual que “Hoover” no és un simple error, “Hummer” no és simplement un cotxe gran.

  I ja m’imagino que pots anar a New York i no saber què és un Hummer fins i tot després d’estar-hi 15 dies. I el que dic és això, és que no cal anar-hi per saber-ho. Si tens un mínim interès en què fa la gent del lloc, ho sabràs, i si et dius periodista…, carai, és que més que un periodista sembla un pingüí!

  I amb tot el que he dit, si l’article fos normal i corrent, no ho hauria posat al bloc. Però és que l’home fa tot un cant anti-turístic anti-natura que és la pose més estrambòtica que he vist relacionat amb aquest tema. Quin problema té aquest home amb els museus, fotos i botigues? Si no hagués llegit aquest posat, no ho hauria posat al bloc. Té un posat intelectual de superioritat al turisme, i després no sap entendre quin cotxe té el seu amic.

  Que en el fons és igual, total tampoc deu saber què és qualsevol altra marca americana, perquè és tan decadent el consumisme, oi? Aquest és el problema. I és el problema que surt a la llum quan resulta que no sap quin cotxe té. El problema és que aquest home té un posat de superioritat i en la conversa amb el seu amic (que és el que ell valora tant i tant), no sap entendre de què estan parlant.

  Aquest home faria bé apropant-se a un turista i preguntar-li qué és un Hummer. Aprendria moltes coses, i moltes coses que valen la pena saber. I t’ho dic jo que no tinc cotxe ni tinc pensat tenir-ne, i francament, el cotxes tampoc m’interessen. Perquè el tema és que el Hummer no és un cotxe, és molt més.

  Evidentment tampoc ho hauria posat al bloc si l’amic enlloc d’un Hummer tingués un Dodge i ell escrigués Podge.

 9. A mi sempre m’ha resultat molt graciós l’expressió de veure pedres, jo de fet també la faig servir, però les pedres representen la historia i en mols casos el present de les ciutats, s’en pot aprendre molt d’elles, però per mi fer turisme també és entrar al metro, agafar un bus, menjar en un carret d’aquells al carrer, comprar en un supermercat, entrar a un bar… i generalment així també coneixes gent, o encara millor si ho fas acompanyat d’algú d’allà, però si hi vas només amb el senyor que te hoovers i jaguars no coneixeràs gaire com viu la gent allà.

  Esta clar que cadascú visita les ciutats com vol, però aquest home es sent superior a la resta per no fer una visita a la ciutat.

  Pot ser és que ell hi ha anat molt i per això hi ha perdut l’interès, però si jo hi anés deixaria les meves targes SD totalment foses.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *