linux al mig

Aquest diumenge estava a l’Avinguda Gaudí fent l’aperitiu amb un enginyer de telecos. Ell prenia una Voll Damm, jo una clara, i entre els dos ens cruspíem unes rabes i ensaladilla russa.

Entre d’altres coses, vam veure perquè a això del Linux li costa tan (al Linux li costa tan, a mi no que sóc perfectament normal).

Resumit seria així:

Vaig llegir que els cracks que creen Linux han reescrit fins a tres vegades el codi que llegeix i escriu de memòries USB per tal d’optimitzar-les tant i tant, que deien que era impossible fer un codi més ràpid.

Però al costat oposat dels internets, estic jo que l’altre dia vaig fer no sé què en Linux i resulta que després no podia llegir la memòria USB, no hi podia escriure.

I tan fàcil que és en Windows que connectes i desconnectes i tot funciona bé.

Així doncs, vaig dictaminar que perquè la informàtica funcioni bé, es necessita algú al mig (entre usuaris i informàtics) que sigui tirant a ignorant, i que posi ordre a les barbaritats dels informàtics.

Senyors de Linux, a veure quin dia es decideixen a fer que la tecla Windows del teclat serveixi per alguna cosa, per exemple per obrir el menú d’inici. No cal que li digueu “inici” al menú, però quan jo premi la tecla, a veure si passa alguna cosa.

Que “es pot fer”? Sí, ja ho sé que “es deu poder fer”, però jo el que vull és que “ja sigui, a tot arreu, i per sempre”.

12 thoughts on “linux al mig

 1. si noi, el problema de la llibertat és l’heterogeneïtzació.

  Però tens raó que amb linux tot es pot fer, però fa poques coses sempre igual arreu :'( Tota la potència del sistema es perd en un mar de versions diferenciades per massa poca cosa, moltes vegades només pel color passió.

  Però també penso que si les institucions li haguessin donat el mateix suport que a la plataforma dominant (windows, of course) ara mateix el món de la informàtica seria molt diferent i linux seria el dominant. Però què hi farem, la llibertat d’escollir un model tancat existeix i s’exerceix.

 2. no és tan que les institucions hagin donat suport a Windows, és que Windows ha dit, per exemple, al teclat posarem una tecla més, i s’ha fet.

  El que vull dir és que s’ha fet per la cosa mateixa. És el que estic intentant dir, Windows pot ser difícil de fer servir, però jugant per allà dins ho vas trobant tot (i més quan hi ha un botó que es diu “inici”) però en Linux ni això, ni tantes altres coses.

  Un altre exemple, fa uns anys quan hi havia l’onada Ubuntu, el vaig posar al meu ordinador, i no vaig saber com activar la segona pantalla. I vaig mirar i remirar i res. Doncs aquí es va acabar l’aventura Linux per a mi. Que es pot fer? Sí, segur que es pot. Ara, fes-ho, saps?

 3. home, em sembla que no fas bé les afirmacions. Per exemple, microsoft va dir “posarem una tecla més als teclats”, i aleshores els fabricants van haver de posar-la per poder seguir distribuint windows. I en els sistemes windows va funcionar la tecla.

  En els sistemes no windows o els teclats que no són per windows hi tens la tecla? I fa el mateix, en cas que hi sigui? Té sentit una tecla de windows en un sistema de no windows? Volem que tot sigui igual, encara que siguin sistemes diferents? O volem que els sistemes diferents siguin això: diferents?

  Linux funciona al revés: de baix cap a dalt. És l’usuari qui decideix el que necessita i no el majorista d’informàtica qui et diu el que necessites.

  És una altra filosofia, i una filosofia on l’individu ha de decidir. Per això costa tant d’implementar-ho per a tothom: tots prenem decisions diferents.

 4. home, no crec que els fabricants de teclats haguessin de posar la tecla per distribuir el sistema operatiu 😛

  el que he intentat explicar a l’escrit és precisament que es necessita algú al mig que prengui aquestes decisions.

 5. doncs ja ho pots creure que els van obligar 🙂

  No, si jo estic d’acord amb tu que cal algú al mig, no t’ho he negat en cap moment 🙂

 6. bé, si tu ho dius deuria se així, jo no tinc proves, però vaig imaginar que els teclistes deurien veure que valia la pena. A mi em serveix, vaja.

  Jo havia entès que això de “una filosofia on l’individu ha de decidir”, volia dir que no hi havia ningú al mig decidint. 😛

 7. Jo soc un “fanàtic” de Linux, no d’aquells que disculpen tots els problemes que pot tenir, però si penso que normalment es tendeix a dir: Windows = fàcil, Linux = difícil… bé, windows es fàcil? Fer determinades accions rutinàries ho és, però realment com tinguis un problema et pots tornar boig, per no parlar del seu alentiment progressiu, facis el q facis Windows cada cop va mes i mes lent fins que al final l’única opció viable es reinstal·lar.

  Bé, perdo… m’he anat del tema… la tecla? home, pot ser s’hauria d’haver estandarditzat que s’obris un menú, però fins ara moltes distribucions ho feien amb l’Alt+F1, i així ha seguit. Sigui com sigui la tecla si te alguna funció segons el programa, però no, no obre el “menú inicia”

  Per mi és molt important el poder saber com s’ha fet un programa, poder modificar-lo, ajudar a que millori o que altres ho facin per mi, sino fixat en la qüestió lingüística, quants diners ha malbaratat la Generalitat catalana en aconseguir que mig-traduisin el Windows XP, instal·lant un pegat que gaire bé ningú fa servir al windows en castellà? Doncs per tenir L’Ubuntu en català no s’ha gastat ni un duro, i la quantitat de línies traduïdes i la qualitat és molt més gran.

 8. La Generalitat s’hauria de gastar els calers en ser independents, i ja veuries com Microsoft paga per traduir al català.

  per cert, em sembla que les traduccions d’ubuntu estan protegides per ubuntu.

 9. que segons vaig llegir, les traduccions de ubuntu tenen no sé què protegit, el mecanisme com es tradueix o alguna cosa, no és lliure.

  no he entès què ha de pagar la Generalitat.

 10. La generalitat ha arribat a acords amb Microsoft per a que traduïssin el Windows, et dono tants diners i et compro tantes llicencies a canvi de que tradueixis una part del sistema operatiu. També ho va fer amb Yahoo en el seu moment, pq tinguessin 4 paraules en català. En la meva opinió això no serveix per res.

  El programari que fa servir Ubuntu per gestionar les traduccions de moment no es lliure, però ho serà. Els arxius de traducció i els programes que tu puguis fer servir independentment d’això si que ho son.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *