Ja Vi Kan

“Ja Vi Kan” vol dir “Yes We Can” en suec. 😆

Pirate Party Gets Massive Support in Sweden
For the upcoming European election, the Pirate Party requires 100,000 Swedish votes to get a seat, a goal that is within reach in the current political climate. Falkvinge is optimistic too, and said “We need to grow by another 50%, counting from the Swedish election two years ago, to get seats in the EU parliament and shake the political copyright world at its core. It’s hard, it’s supposed to be hard, but the numbers show we can do it. We can do this, and the charts are going stratospheric.”

Si va ser difícil posar un negre de President d’USA, espereu-vos a posar un pirata suec al Parlament Europeu 🙄

Feia molt de temps que volia parlar de The Pirate Bay. Sobretot per explicar què crec que són, i què no són.

The Pirate Bay no és un lloc creat per estalviar-se els calers de l’última peli que vulguis veure.

De trackers bittorrent creats pensant en intercanviar coses ilegals n’hi ha, i quan penses així prens unes decisions diferents a les que han pres ells.

Ara em vénen al cap, sobretot, les webs bittorrent d’accés restringit a usuaris registrats, on per cada GB que et baixes has de pujar un altre gigabyte. El motiu per prendre aquesta decisió és que “sinó la gent només baixa i ningú comparteix el fitxer”. Argument molt semblant al de “és que si et baixes mp3, els músics desapareixeran”. Aquests arguments i les contra-argumentacions dels pirates (de l’estil “és que el música guanya molt poc per cada CD que ven) formen part del mateix problema, igual que Robin Hood formava part del problema que es va arreglar amb la Revolució Francesa (per favor, no em busqueu pessigolles històriques).

The Pirate Bay és fruit d’una forma de pensar (el que els catòlics en dirien “ideals”). ((ara diré el que jo crec que ells creuen, que pot ser, o pot no ser com jo dic)). Ells creuen que tothom ha de poder intercanviar fitxers amb algú altre. Que no té sentit que una propietat digital hagi de ser personal.

Una de les coses que vaig llegir que deien ells i em va frapar és que l’única manera d’evitar l’intercanvi ilegal de fitxers és controlar totes les comunicacions. Com això no es pot fer, i si s’intenta fer viurem en un Estat Autoritari, llavors, s’ha de permetre que si jo tinc un vídeo el pugui passar a algú altre.

Un altre tema que va sortir fa un temps per intentar fer caure The Pirate Bay va ser que els van acusar de difondre pornografia infantil, ells van dir que no en tenien i aquí es va acabar el tema (perquè no en deurien tenir). Però és un tema que no tinc gaire clar, perquè no sé quin hauria de ser el comportament quan s’intenta compartir aquest tipus de material.

I aquest últim dubte meu, és la prova que realment hi ha un pensament sota The Pirate Bay i no un simple “anem a piratejar tot el que trobem”.

Un altre punt rellevant és que The Pirate Bay funciona a nivell econòmic. I això encaixa aquella frase succedània del pensament de Warren Buffet: “Making money isn’t the backbone of our guiding purpose; making money is the by-product of our guiding purpose.”. Perquè són moltes les webs de bittorrent que demanen donacions per mantenir-se funcionant. El raonament és “ja que et beneficies de la web, si pots dona’ns diners per seguir funcionant”. Argument que no entra en la lògica de com pensen a The Pirate Bay, i que forma part del problema. Forma part del problema perquè la frase es fonamenta en què t’estàs aprofitant enlloc d’entendre que el que fas és el més normal de la vida.

Perquè podries llevar-te un matí i voler muntar una web que doni gratis coses que són de pagament, i intentar que els usuaris et paguin una part que aniria pel manteniment de la web, i a la teva butxaca. Però això no funcionaria, i seria un comportament mafiós. El que si que funciona és pensar que les coses estan mal fetes i s’han de canviar.

Una altra cosa: Ara que hi penso jo no veig per enlloc un partit polític que només tingui al cap què s’ha de fer amb el copyright. Què farà el presumpte parlamentari pirata suec quan s’hagi de votar sobre immigració?

Si heu arribat fins aquí us mereixeu llegir la tira de Calvin i Hobbes sobre la crisi econòmica. 🙂

3 thoughts on “Ja Vi Kan

  1. Pingback: nunca nueve » per Sant Jordi, escriptor mediàtic

  2. és que no he explicat com es financien, només he dit “funciona a nivell econòmic”.

    Funcionen posant anuncis, uns anuncis que gestionen una empresa subcontractada. I ells es dediquen a gastar-se els diners en servidors i contractar gent que programi. Quanta gent, no ho sé, però que no ho han programat tot ells em sembla que ho vaig llegir no sé on.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *