la furgoneta de l’immigrant

Aquests dies necessitava moure un moble 60km per Catalunya. No vaig demanar preu a transportistes oficials, però si que vaig informar-me del lloguer de furgonetes prou grans per portar-lo. El preu era de 90€/dia. Però ha sortit un transportista del Pròxim Orient que per 150€ no només posava la furgoneta, sinó que la conduïa i movia el moble, ell i un amic. Entre una cosa i l’altre la feina els ha costat 2 hores llargues.

I jo ara em pregunto vàries coses. La primera és perquè l’economia oficial encareix tan el producte? És cert que pagar impostos ens beneficia, però arriba un punt que la idea no cola.

I torno a recordar el llibre d’Hernando de Soto. Si els ciutadans no no tenim avantatges d’estar en el sistema legal, ens passem al ilegal.

Aquí ens pensem que si es moren uns nens a les colònies d’estiu, la solució és que els monitors hagin de tenir un títol per poder ser monitors. Això és verídic i així ha passat a Catalunya. I, després, jo vaig fer el curs de monitors. I allà estava fent de monitor, i això que a les classes de socorrisme el que es moria era jo quan m’explicaven què havia de fer si tenia algú sagnant per tot arreu i inconscient.

A la nostra societat no ens adonem que posar impediments legals a l’economia repercuteix directament en nosaltres. En el meu cas: si no hagués trobat el transportista immigrant que exerceix la professió iŀlegalment, el transport m’hauria costat més que el moble.

I en això els europeus estem molt ben acostumats: volem una casa digna i una feina digna, i per tant, qui treballi de transportista ha de cobrar més del que cobraria.

I no segueixo perquè ara tocaria dir com s’arregla tot plegat, i no ho sé pas. Tot i que saber quin és el problema i què forma part del problema i què no és tenir el problema a punt de resoldre. 🙂

Suposo que el millor agraïment pel transportista és que el torni a trucar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *