Spam a La Tafanera

Són els comentaris d’aquí i d’aquí el que m’han fet escriure sobre el tema del Spam a La Tafanera.

I ho escriuré al bloc -més curt que llarg si pot ser-, explicant les quatre coses que veig, i després s’haurà acabat. Perquè, com es veuen en aquells comentaris, ens hi podem estar hores, i el que jo penso: comença i acaba.

La meva referència en web de notícies votades és Digg. El meneame no m’interessa una merda. I ho dic perquè en aquells comentaris hi ha el raonament “és que a meneame també ho fan així”.

Per acabar d’introduir el tema, també podeu llegir la meva comparació: Digg vs La Tafanera.

I ara, començo a parlar:

El tema del spam a La Tafanera és un tema que cansa molt i de fa molt temps.

Què volen dir quan diuen “spam a La Tafanera”? Volen dir que el mateix que ha escrit la notícia després l’enllaça a La Tafanera. Li ha passat al que n’ha escrit al seu bloc, m’ha passat a mi, i aquí un altre exemple. D’usuaris que enviïn algunes de les seves notícies n’hi ha, i si no ho fessin, seria la mateixa Tafanera que en sortiria perjudicada perquè tindria menys notícies.

Digg té dues pàgines “Terms of Use”, que serien les normes d’obligat compliment, i “FAQ” que són preguntes freqüents. La Tafanera només té “PMF” preguntes més freqüents. Això és important.

Ara llegirem què diu Digg al FAQ:

Does Digg differentiate between spam and spamming?
Spam is very subjective. Many times, the spammer honestly doesn’t think they are spammers, so we generally leave that up to the Digg community to decide with the report/bury feature. We may delete users who blatantly and consistently submit obvious spam. Additionally, comment spam is against our TOS and will result in an account ban or deletion, depending on the severity. Submission spamming is different because it may be quality content but the submitter is “spamming” every story from their blog/site. While we welcome users to submit their own content, overdoing it often incites the users to mark the user as a spammer, the site as a spam site, and otherwise decent content as blogspam. We recommend considering this before you engage in this activity. Remember, if domains are consistently buried and reported as spam, the site may be banned.

I ara el que diu La Tafanera a PMF

Quin tipus d’històries s’han d’enviar?
Les que tu creguis convenients. Després, estaran subjectes a la revisió dels lectors, que les votaran o no. Tot i això, l’objectiu principal és que es tractin notícies i apunts de blocs. El que no has de fer és autobombo o spam, és a dir, enviar massa enllaços amb l’objectiu principal de promocionar el teu propi bloc (o el dels teus amics), envia històrie que puguin ser interessants per molta gent. Ja sabem que si ho escrius és perquè ho consideres rellevant per a tu, però pot no ser-ho per a l’audiència de La Tafanera. A més, si tots fessin el mateix, hi hauria desenes de milers de notícies per votar, i faria impossible el funcionament de la idea. Fes servir el sentit comú, intenta passar un cromo interessant o que alegri a la gent. No et miris el teu propi melic. Només fes servir el sentit comú i un mínim d’esperit col·laboratiu i respecte vers els altres.

Observem primerament que a Digg s’intenta esbrinar què és spam i La Tafanera vol dir què es pot enviar. Una diferència abismal si em permeteu.

Segon, el primer que diuen a Digg és que el spam és subjectiu! Quanta humilitat. A La Tafanera es diu: “El que no has de fer és autobombo o spam, és a dir, enviar massa enllaços amb l’objectiu principal de promocionar el teu propi bloc (o el dels teus amics)”. És a dir, si envies “massa” enllaços del teu bloc estàs fent spam (i això és autobombo), i a més el que vols fer és promocionar el teu bloc. Quanta clarividència.

Tercer, mirem com a Digg diuen que: “Submission spamming is different because it may be quality content but the submitter is “spamming” every story from their blog/site.” D’aquí vull notar que diu “every story”. A La Tafanera diu “massa”. Massa és un concepte que es fa servir per censurar. Massa sempre és massa. Pels franquistes qualsevol cosa no franquista era “massa roja”.

Quart, a Digg diuen “While we welcome users to submit their own content, overdoing it often incites the users to mark the user as a spammer, the site as a spam site, and otherwise decent content as blogspam. We recommend considering this before you engage in this activity.” A La Tafanera no diuen que estiguin contents que tu enviïs el teu contingut, el que diuen és “Ja sabem que si ho escrius és perquè ho consideres rellevant per a tu”, i només falta que afegeixin “burro!” al final.

És evident que si les masses populars estan incitades a votar spam a tot el que troben, poca cosa hi podran fer els administradors. I això mateix diuen a la pregunta al Digg. El de La Tafanera diuen que si tothom es posa enviar les seves notícies, llavors La Tafanera deixaria de funcionar perquè hi hauria “desenes de milers de notícies”. A Digg es miren l’individu que envia notícies individualment, a La Tafanera es miren tot el grup i fan conclusions de l’estil “què passaria si tots els xinesos fessin un salt?”

I sabeu què és el trist? Que és a Digg on hi ha desenes de milers de notícies, i és La Tafanera la que no acaba de créixer.

Els usuaris purificadors de La Tafanera (porto tota l’estona recordant l’esquetx de la Spanish Inquisition dels Monty Python!) es recolzen en aquella pregunta per justificar els seus vots spam. Aquí llegim coses com: “tu només llegeixes el teu blog?”, “són spam quan només envies que articles del teu blog”.

Aquests comentaris també es poden dir a Digg, però crec que si la PMF fos com al Digg els usuaris que les fan deixarien de tenir les coses tan clares i valorarien les contribucions d’altres usuaris.

Haurem vist com la FAQ al Digg fa referència al TOS (Terms of Use). Vull dir també que a La Tafanera es diu que les PMF són les normes. A Digg (i a tot el món) les FAQ només són preguntes.

I segueixo perquè encara no he acabat. 😛

Les “Terms of Use” del Digg diuen:

you agree not to use the Services: […] with the intention of artificially inflating or altering the ‘digg count’, blog count, comments, or any other Digg service, including by way of creating separate user accounts for the purpose of artificially altering Digg’s services; giving or receiving money or other remuneration in exchange for votes; or participating in any other organized effort that in any way artificially alters the results of Digg’s services;

I, en la meva húmil opinió, l’altre dia em va semblar descobrir un grup d’usuaris que inflen els vots. Però en aquest cas, no ha passat res.

Ara que ja ho he escrit (així d’una tirada i sense corregir, ja em perdonareu) això de La Tafanera em sembla que fa aigües per tot arreu.

4 thoughts on “Spam a La Tafanera

 1. Sí, allò ja ho havia llegit. Em sembla que ho van posar a la mateixa Tafanera.

  Volia ser curt perquè el que volia dir era ras i curt, però llavors vaig pensar que ho havia de cimentar un poc, i al final ha quedat així de llarg. I podia ser més llarg perquè abans d’escriure volia dir més coses, però serà per un altre dia, si la catosfera s’ho mereix. 😉

 2. latafanera té un problema: els administradors se n’han desentès. I mira q em sap greu, pq són la gent de racocatalà.

  Latafanera es podria rellançar senzillament actualitzant el codi. De gent, ja n’hi ha ja… però es que es veu tan… lleig! Som molts els que hem fet petits esforços per crear el codi necessari per enviar notícies desde diferents plataformes (wordpress, lifetype, joomla, etc) cap a latafanera, però si ells no col.laboren.

  I el que em fa més ràbia és que no responguin als correus. Coi, si ells no poden/volen actualitzar el codi que deixin que entri sang nova a fer-ho!

  I ara que ja he “rajat” 😉 respecte a lo de l’spam… primer dir-te que Latafanera si que té condicions d’ús… però dóna error quan hi vols accedir!! (http://latafanera.net/historia/legal.php). Ja sé que no et deu importar però al ser un clon de menéame les condicions deuen ser les mateixes (http://meneame.net/libs/ads/legal-meneame.php)

  I a mi, què vols que et digui, tot plegat em sembla una ruqueria. Les normes són clares: “no envïis massa apunts del teu bloc”. Si un ho fa i li voten “spam” doncs res, a apetxugar. Si surt en portada doncs guai, i sinó doncs no passa res. Es igual a la gent que es queixa pq li voten “irrelevant” als seus apunts… coi, que aquí tothom vota el que li rota! Pq t’ha de molestar que a d’altres no els interessi? Coi, que hi cabem tots i sense apretar!

  Enfi, m’ha sortit una mica llarg… sorry! 🙂

 3. Pingback: La tafanera | Jordi Bufí

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *