cambrers amb sense català

Dues coses que m’han passat recentment. S’ha fet famós el tòpic que a Barcelona no pots demanar “un tallat” perquè els cambrers no parlen català.

Doncs l’altre dia vaig anar a un restaurant turc i vaig demanar un Dürum Kebab. El cambrer em va preguntar si “de ternera o pollo”, i jo li diguí: “de vedella”, i en el més pur estil “Digui, Digui” assenyalí la carn de vedella. I llavors el cambrer diguí: “ah, ‘vedella’ és ternera en catalán verdad? ‘vedella’ verdad?”, i jo: “sí, si, ‘vedella'”. I llavors em digué que volia anar a classes de Català, però no sabia on anar que estigués aprop, i jo li diguí que si sabia on en feien pel barri ja li diria, cosa que va provocar un gran somriure de la seva part.

I la segona cosa que m’ha passat és en un altre bar on un servidor s’estava menjant una fantàstica Quiche de Bacon i, malgrat la meva modernitat, necessitava un ganivet. Llavors aixeco moderadament el braç i a la vista de la cambrera demano: “un ganivet”. La cambrera originària de sud-amèrica torna amb un ganivet i una forquilla i em diu “sé que me has pedido uno de estos pero no sé qual”, i jo li dic “aquest”, i ella diu: “ah ok, esto es un ‘ganivet’, i esto?” i li dic: “esto és una ‘forquilla'”. “Ah si, una forquilla, és cierto”. I se’n torna amb un altre somriure als llavis.

I comparat amb això, ara estava mirant un capítol de Polònia i he vist com la Monarquia parla sempre en Castellà. Abans em feia bastant ràbia que els personatges españols parlessin només en Castellà perquè al final entre Rajoys, Zapateros, Reis i Zaplanes parlen més en Castellà que Català, però ara penso que són ben burros els monarques negant-se a aprendre Català.

Els immigrants tenen temps per aprendre català i els Reis no. Ja em diràs com es menja això. Per ells va el pollastre si d’aquí uns anys tornem a declarar la República Catalana.

One thought on “cambrers amb sense català

  1. Pingback: nunca nueve » cambrera amb català

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *