3 Documentals de Dubai

http://thepiratebay.org/tor/4018922
http://thepiratebay.org/tor/4041450
http://thepiratebay.org/tor/4052015

Aquests són tres documentals que servidor ha vist i creu que val la pena veure. Són de Dubai. Parlen de les illes en forma de mapamundi, l’hotel de 7 estrelles i l’estació d’esquí artificial. Els tres són en alta definició, i els tres els he baixat d’aquesta altra web que vaig parlar fa un temps. Com que no estaven a cap tracker públic els he pujat jo mateix 🙂

Mentre mirava els documentals he pensat:

La primera cosa curiosa és que els tres documentals són americans. Podrien ser francesos, holandesos, alemanys, anglesos, però són americans. Són ells que creuen que val la pena fer un documental sobre les obres faraòniques que fan en aquell racó de món.

Els tècnics que fan possible les obres són normalment europeus. També americans, però recordo més europeus (si és que els europeus existim com a denominació d’origen).

Els que paguen són àrabs (o la denominació que tenen els que són d’allà). Els àrabs no tenen absolutament ni idea de res. Ells tenen els diners i paguen perquè l’obra faraònica estigui acabada tal dia i són molt exigents en aquest aspecte (què pensarien de la Sagrada Família o l’AVE?). Són gent que entén conceptes simples com “no hi ha sorra per construir en 300km a la rodona” o “aquest hotel no té electricitat suficient per posar tants aparells electrònics com voleu posar”.

Un altra cosa que em va sorprendre molt del natiu de Dubai responsable les illes mapanundis és que explica que ningú creia que els projecte fos possible, però ells van seguir endavant i bla bla bla. Com si fos un repte que ells han estat capaços de superar. Després mirant el documental veus que tenen problemes per totes bandes: les illes s’enfonsen, el dic que ha de parar les onades no deixa circular l’aigua, problemes enormes de mobilitat dels que hi viuen, el cost real de construir una casa és infinites vegades el que havien pensat, el cost de tenir aigua neta és també desorbitat, la depuració de residus també és un problema.

I aquest dubaití (amb més diners que neurones) explica que aquest projecte farà història. Jo crec que aquestes illes en forma de mapamundi passaran a la història igual que aquell senyor de Reus que va fer la Torre Eiffel amb escuradents.

On està la història de les illes mapamundi? Tenien diners i van fer obres faraòniques. No hi ha res més. Té més motius per passar a la història el peatge de Martorell que les illes friquis de Dubai. I són gent amb tan poques idees que han fet les illes amb forma de mapa. Sort tenim els barcelonins que a Cerdà no se li va acudir fer les illes de l’Eixample amb forma de girafa. Així hagués estat si Cerdà fos dubaití.

En aquell país poden fer excentrícitats per varis motius. El primer perquè no viuen en una democràcia. Si el xec vol que les illes no es facin amb ciment, no és fan i punt (això és verídic). El segon és perquè els que fan la feina realment cobren una misèria i són de paíssos veïns. El tercer motiu és perquè tenen piles de diners que no saben què fer-ne provinents del petroli i han cregut que quan s’acabi el petroli s’hauran de guanyar la vida d’alguna manera i han decidit cobrar infinits diners per anar a aquell tros de país a veure luxe. Una espècie de Disneyland econòmic. No tinc ni idea de si funcionarà, però a mi m’agradaria anar-hi a veure com és.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *