MiniDisc, o les tres oportunitats perdudes de Sony

Sony podria ser el rei de la música, però no en són. Però quan dic el rei dic el REI de veritat.

Sony es va inventar el walkman. I després va reinventar-se el walkman inventant-se el MiniDisc. Mai he tingut un MiniDisc, vaig fer el salt del K7 al MP3. Sony es podia haver inventat el MP3. De fet, Sony es va inventar quelcom millor que l’MP3: el MiniDisc, però mai ningú va poder fer servir el sistema de compressió ATRAC perquè se’l van guardar per ells i l’equip d’enginyers (o pitjor encara: els directius) van decidir que havien de presentar el producte en petits discs perquè els consumidors els poguessin acumular com feien amb els K7. Si haguessin deixat pensar a altres potser s’haurien inventat el fenomen MP3, que per la majoria vol dir: “allò petit per escoltar música”.

En això van perdre una oportunitat genial, que la tenien a la mà (crec) i van deixar-se perdre. I van deixar-se perdre perquè el MiniDisc està mort i l’ATRAC també.

La segona oportunitat perduda ha estat amb Apple que li va proposar a Sony crear junts, ni més ni menys que l’iPod. I Sony va dir que no.

I avui llegeixo que Sony ha decidit eliminar el SACD de la PlayStation3. Com s’ho fa Sony per prendre tantes decisions equivocades? Segons l’article citat SACD és tan millor que el CD. I Sony se l’inventa i el mata. I després la gent es passa al vinil substituïnt els CD i els MP3!!!!

PD: Un bon motiu per passar-se als vinils és que sonen millor que els CDs perquè no els poden fabricar per deixar-te sord, és el que els anglesos en diuen la loudness war. Una resposta a això que no soluciona el problema però fa el que pot és el Replay Gain.

PPD: Ara mateix crec que Sony si que es pot emportar el gat a l’aigua en les pelis d’alta definició i el seu producte Blu-Ray, però a nivell particular no em veig comprant-me cap Blu-Ray, però si baixant-me discs Blu-Ray ripejats i recomprimits fins a cabre en un DVDR. I si els consumidors escollim això, Sony haurà aconseguit el repte de guanyar i perdre a la vegada. 🙄

9 thoughts on “MiniDisc, o les tres oportunitats perdudes de Sony

 1. el futur són XVID d’alta definició estic esperant que la WOXTER o similar treguin reproductors xvid/mkv amb cable HDMI, low cost, potser al cap de 5 anys la pròpia sony tregui el seu encara que sigui productora de movies després d’una opa.

  Ha passat per les meves mans un philips dvd/xvid hdmi amb connector usb per pendrv o HD. Crec que no reprodueix mkv ni h.264 però és cap on va la cosa. USB o HD de suport i xvid-hd o similar de codec

  loudness ? pots agafar un wav i baixar o pujar la mitja de db.

  Els vynils tenen la avantatge que no és poden piratejar i són serie limitada, són peces de col.lecionisme dels 500 que tinc espero vendre’ls per 500e cada un d’aquí 30 anys.

  Jo sony la tinc a la llista negra, sempre que pugui escollir no ho faré mai en sony, em cauen malament sigui pq són els més cars o pq van de prepotents.

 2. el negoci oficial li dono més possibilitats a les descarregues de pel.lícules HD via XBOX-LIVE que el suport físic DVDs. Sobretot en lloguer. El problema de la xbox que canviar el disc dur no és “fàcil” i tens que pagar 6 euros al més, si tinguessin la opció d’un extraible senzill tenen la partida guanyada. Un utunes en movies però sense tenir l’exclusiva com els ipod.

  De totes maneres jo encara vaig amb una tv catòdica que encara li dono temps, quan baixin preus, no hi ha pressa amb el PC i la catòdica tiro de sobres. Quan estigui tot standaritzat i rebaixat ja m’ho pensaré.

  Total TV a TV-HD poca diferència pel ull humà el salt serà la TV-3d o hologràfica.

 3. ei, has dit moltes coses, però una que és clarament falsa és que no hi ha diferències entre TV normal i la d’alta definició. És com la nit al dia!

  et recomano aquests dos enllaços propis 🙂

  http://mai9.net/blog/2006/05/compareu-els-dvd-amb-hdtv/

  http://mai9.net/blog/2007/10/la-clockwork-mecanica/

  per cert, la loudness war no s’arregla abaixant la mitja de db, llegeix el segon paràgraf de la wiki.

  per què el futur són els xvid HD quan el present són els x264 HD?

 4. jo si que vaig ser un usuari de minidisc durant algun temps, quan encara la majoria anava amb el k7 rebobinant cintes i amb tot el que suposa, jo feia servir aquests disquets que podia regrabar i sonava com un cd. Per altra banda jo el vaig conèixer a rel de treballar a la tv i a la ràdio on es feia servir força per gravar les declaracions de la gent pel carrer, etc, amb una qualitat decent i sent un medi molt còmode i versàtil.
  Crec que va passar encara força temps fins que va sortir un mp3 decent com a medi de transport de música portàtil.
  Si que hi va haver fracassos reals com el CD-I de philips o una cinta de casset digital que es deia dcd o algo aixi, que era digital pero no aportava res.
  Jo el minidisc ja no l’uso pero li tinc un respecte, ep.

 5. Crec que va passar encara força temps fins que va sortir un mp3 decent com a medi de transport de música portàtil.

  Clar, és que el tema és aquest: Sony podia haver ocupat l’espai dels MP3 però van decidir que el seu ATRAC només serviria pels seus minidisc, i clar, quan la gent va poder fer servir els MP3 sense disc, el minidisc va morir. I encara van tenir una segona oportunitat amb Apple per fer l’iPod i no van voler. En fi.

 6. Soc usuari del minidisc des del 2002 i personalment crec que no s’ha inventat res millor, per molt ipod que hi hagi o molts mp3.Un disc MD (dels normalets) valen uns 2€ i pots encabir-hi fins a 5hores 3min de música…però amb els nous discs 1GB (els HI-MD) pots portar fins a 45Hores en un disc….i tot per uns 6€ 🙂 a més a més, l’atrac sona mooolt millor que el MP3,qualsevol persona que hagi tingut/tingui un MD ho pot confirmar.

 7. ATRAC es millor que MP3, pero el format del minidisc es equivocat, com ha demostrat la historia. Me n’alegro que estiguis content amb els minidisc de 2.

 8. Hola de nou 🙂
  No crec que el format fos equivocat…més aviat penso que potser el fet que no hagi triufat a la resta del mon es degut a l’elevat preu dels reproductors/gravadors i sobretot a la “cagada” dels models NETMD, que permetien solament la descàrrega del PC–>MD pero no al sentit invers. Tambè al poc esforç de màrketing a europa, degut a que durant molts anys van estar recolzant el k7 i el CD.
  Pel que fa el sistema jo el trovo molt pràctic, degut a que pots gravar/regravar, editar les pistes, convinar-les, borrar un fragment i dividir-les…vaja cosa que no pots fer amb un mp3 o ipod i tot sense necessitat del pc.

 9. Pingback: nunca nueve » Sony, Blu-Ray is not enough

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *