SpainNews vs El Periódico de Catalunya

Fa temps que vull escriure el que em disposo a escriure ara mateix. Encara que ara no estic gaire inspirat per escriure, així que si s’entén menys que el cartell de la manifestació hi haureu de posar de la vostra part, o llegir una futura segona part.

El títol de l’entrada és “SpainNews vs El Periódico de Catalunya” pel joc de paraules entre “Spain” i “de Catalunya”, i entre “News” i “El Periódico”, perquè el que escriuré és entre les similituds d’aquella cosa anomenada “SpainNews” i els mitjans de comunicació convencionals. Som-hi.

Les notícies són el que els anglesos en dirien una “commodity“, que, tal com diu l’enllaç, és allò pel que hi ha demanda però s’ofereix sense diferències qualitatives. Aquest és el motiu pel que els diaris gratuïts poden existir: els anuncis paguen el suficient per recollir les notícies, imprimir-les i distribuir el paper.

Això que estic escrivint, m’he decidit a escriure-ho perquè el Pere va dir que feia servir SpainNews de complement de notícies diàries. I no és el primer que ho diu, potser és el segon, màxim el tercer. 😆

Segon punt. El que fa un diari professional és guanyar-se la vida recollint notícies, filtrar-les, posar a portada el que els sembla més txatxi i ajuntar la seva opinió fent veure que són periodistes. Ho he explicat de manera que pugui dir que al SpainNews faig el mateix, però sense cobrar. 😛

Bé, el que volia escriure no és ni això de les notícies commodities, ni el periodista amateur. El que volia escriure és el tercer punt:

Tercer punt. Un diari professional és un grup de gent treballant junts amb uns que manen. Imagino que els periodistes no fan el que volen, sinó que tenen una responsabilitat, tenen una posició, i tenen a qui obeir. Els diaris de paper tenen bastant poder i el que publiquen ha estat llegit per vàries persones abans de publicar-se perquè el diari també té “una posició”.

En canvi, un bloc escrit per una sola persona només s’ha de posar d’acord amb si mateix, manar-se a si mateix, i no té més responsabilitat que la seva. Tampoc té salari, ni té grans audiències, ni té poder, ni cap posició a mantenir.

Els lectors també són persones individuals. Quan llegeixes un diari, llegeixes un producte. Quan llegeixes un bloc llegeixes la persona.

L’important d’un diari és la credibilitat. Per mi té més credibilitat el Saül que La Vanguardia. Sé que el Saül és una persona i es pot equivocar. Tolero més fàcilment que s’equivoqui el Saül que La Vanguardia, encara que el Saül també sigui periodista.

El periodista del diari té una professió i fa una feina. Qui parla de política al bloc té una opinió. Els polítics surten molt a la tele i diaris i el que tenen és una opinió.

Bé. Aquí s’acaba aquest escrit, el que volia fer és simplement reflexionar entre el que fan els diaris professionals i el que faig al bloc SpainNews.

Aprofito per dir que mentre escrivia això he estat mirant els 4 últims capítols de la sèrie Seinfeld. :mrgreen:

[editat una horeta més tard] Ah, i una cosa més: Per RSS és el mateix llegir SpainNews que La Vanguardia. Bé, no és el mateix, però vull dir que les dues són una font de notícies. La Vanguardia té un tipus de filtre, i jo en tinc un altre.

I això em fa pensar en un llibre que vaig llegir que deia que avui en dia la igualtat consistia en fer-nos a tots iguals per sota (tots podem menjar al McDonald’s) enlloc de fer-nos iguals per dalt (no tots llegim Shakespeare, encara que Shakespeare era vist per tothom en la seva època (si de cas ja en parlaré un altre dia d’en Shaespeare)).

Bé, doncs això, no tots som periodistes ni tenim un diari propi, però La Vanguardia i jo fem la mateixa pinta llegits per internet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.