1-D, la manifestació tranquila

IMG_1813

Aquest és el cartell que he passejat aquesta tarda de Plaça Catalunya a l’Estació de França. Així com a la manifestació anterior vaig moure’m per tot arreu i vaig fer moltes fotos, aquest cop no m’he pogut moure gaire ni fer fotos, i de fet, per allà on passava tothom em mirava.

La majoria de la gent se’l mirava molta estona, i algú m’ha dit que no s’entenia. Potser a primera mirada no s’entén, però a la segona, alguna cosa t’ha de rodar pel cap. Com a mínim t’adonaràs que no té sentit la frase “España Cansa” si et creus la frase a favor de Zapatero.

En resum, el problema no és meu si algú creu que a la manifestació per queixar-se de les infraestructures pot haver-hi una pancarta a favor de Zapatero.

Anàlisi del cartell

Si cliqueu a la foto, arribareu a la pàgina del flickr on cada tros del cartell que assenyaleu us s’acompanyarà amb una petita descripció, pels que no entengueu què he dit, la posaré enriquida en aquesta secció.

El cartell és una simple fotocòpia del cartell de les eleccions estatals 2004, la imatge va ser curosament descarregada de la web dels socialistes però ara l’he estat buscant per enllaçar-la i no l’he trobat així que el deuen haver tret.

Passejar el cartell de les passades eleccions estatals del PSC/PSOE en una manifestació contra el comportament de l’Estat a Catalunya em sembla la cosa més sublim que he fet fins ara.

En el cartell hi he escrit “España Cansa” a sobre la cara del Montilla. En principi volia fer-ho més petit, però he pensat que no es veuria, i al final em sembla que costava massa adonar-se que el de la foto era el famós Montilla. Escriure “España Cansa” sobre la cara de l’exministre español i actual president de la Generalitat que no vol tenir grup propi al Congreso Español és, també, una subtilesa exquisita. Clar que això ho dic jo 😛

“España Cansa” és volgudament un lema tranquil i sense connotacions estranyes. Senzillament estic cansat. Ningú pot dir que sóc extremista. Gent variopinta d’ideologia inconcreta també pot estar d’acord en estar cansat d’España. I encara té un plus més aquesta frase: Normalment els socialistes diuen que són els del PP que cansen amb les seves obsessions. I jo dic que són els socialistes que cansen.

Següent: La frase “si gana Zapatero, gana Catalunya” és potser el que ha confós més a la gent. M’han suggerit que la tatxés per deixar-ho més clar, però és millor no fer-ho. No vull desacreditar la frase. Que la gent la llegeixi i que pensi el que vulgui. Només que pensin si és veritat ja en tinc prou, i que la pensin després de llegir “España Cansa”, i a veure què en surt 😉

La frase “si gana Zapatero, gana Catalunya” és, avui, una frase provocadora. Arrel del cartell he tingut una bonica conversa amb una noia que deia que votaria/preferia ZP. El cartell ha posat el tema sobre la taula, ara que faci el que vulgui. 🙂

El tercer punt del cartell és el “otra España es IMposible”, que no sé si ho haurà vist gaire gent, però és un altre missatge a tenir en compte 😉

El quart punt és tatxar els logos del PSC i PSOE. Inicialment ho he fet per no passejar fent bandera d’uns logos que no són meus ni els represento ni hi tinc res a veure. Però després he vist que això ajudava a la gent a entendre que potser l’eslògan és irònic. En fi, costa creure que hi hagués gent a la manifestació que pensés que es pot pensar que tot és culpa del PP i que ZP fa el que pot i és tan més millor, però així és.

Quan ja feia tard per sortir de casa, m’he adonat que aquest cartell és just el que faig al bloc SpainNews, i per tant, he afegit la meva firma digital al costat de la del jmontilla.org

També volia marcar d’alguna manera el logo de Els Verds, dient que no saben on s’han ficat en referència als socialistes, però tampoc sabia com fer-ho ni tenia gaire espai.

Finalment he escrit la prèvia al bloc i he sortit al carrer. La primera persona que he trobat ja m’ha fet un somriure de complicitat, al metro he fet amics comentant el cartell, i a la manifestació he tingut la sensació que tothom em mirava, i m’ha sorprès veure tan pocs cartells casolans. A la mani del Febrer n’hi havia més.

Valoració de la Manifestació

Ara comento la manifestació en si. Estava pleníssim de gent. Molta, molta, molta gent. Només al girar de Via Laietana, allà a Set Portes, he estat ample, la resta del trajecte estaves encaixat de gent.

Si l’he de qualificar d’alguna manera, diria que tot ha estat molt normal. No m’he sentit reivindicatiu ni explosiu d’emocions ni cap altre sentiment especial. Tot ha estat normal. I la resta de gent també l’he vist així. Era un “senzillament n’estem cansats”.

La Foto de la Manifestació

Si hagués de resumir la manifestació en una foto seria aquesta:

IMG_1817

És la Delegación Del Gobierno. La foto l’he fet quan marxava cap al metro, perquè quan he passat pel davant “manifestant-me” ni ho he vist.

És un dispositiu policial (de Mossos) per fer por. Efectiu no en seria gens, però tenen un mosso cada 5 metres vestits amb armilla acoltxada. I tot ple de tanques per si la multitud s’atrevís a tocar les parets de l’edifici, imagino, perquè per més voluntat de decidir que tinguem, les portes estaven tancades.

Em direu que ho han fet perquè les mesures de seguretat tal i qual. Segur que és així, però això és la viva imatge que quan les infraestructures no funcionen la culpa és de Madrid. A ningú se li acudiria protegir la Generalitat d’aquesta manera (imagino que alguna cosa si que hi posarien) si hi haguéssim passat pel davant, i això que al Montilla no li ha donat la gana d’apretar al Gobierno Español en aquest desastre constant d’infraestructures. I podríem aventurar-nos a dir que n’és còmplice perquè, a la pràctica, els vots del PSC fan ZP: Zapatero Presidente.

De fet, pels que hem anat a la manifestació aquest dispositiu de protecció ens ha dit “si voleu trens, aquí teniu el vostre enemic: España”.

L’Anècdota

Després de fer la foto m’han aturat uns presumptes turistes que m’han preguntat on eren les Rambles, i jo els he dit “cap allà” esperant que això acabés amb la seva interessada conversa. Però no. De fet, m’han obligat a que els digués de tres maneres diferents on eren les Rambles. I quan ja no tenien cap més excusa m’han preguntat què feia tanta gent al mig del carrer. Suposo que la pancarta em delatava com a participant, però el meu elegant abric els donava prou confiança per preguntar. 🙄

M’ha costat Déu i ajuda que entenguessin alguna cosa. La dona m’ha preguntat si això de “catalonien” era una religió. I quan semblava que estava tot clar, l’home m’ha preguntat on era això de “Catalonia”. Quan ja ens acomiadàvem l’home ha preguntat si era estudiant. Li he dit que no i m’ha preguntat de què treballava, i quan li he contestat m’ha preguntat sorprès si era capitalista, i jo li he dit que si que era capitalista, cosa que em fa pensar que no s’ha fixat gens amb l’elegància del meu abric.

En resum, hem d’apostar pel turisme de qualitat.

10 thoughts on “1-D, la manifestació tranquila

 1. la veritat, entenc molt bé que la gent no entengués el sentit del teu cartell. jo ara que me l’has explicat, continuo sense trobar-hi ni gràcia ni sentit (no t’ha fet una mica de vergonya anar amb això pel carrer?)

 2. Doncs no. Què no entens?

  Per cert, et puc garantir que hi ha gent que l’ha entès, o si més no, els ha fet gràcia i han somrigut de manera tal que m’ha donat a entendre que així era. Un, fins i tot ha dit: “Chapeau!”

 3. Sens cap mena de dubte “España Cansa“, i molt!!!

  N’estic fart que se’n riguin de la nostra cara constantment, absolutament tots els partits centrals tenen el mateix tracte envers nosaltres, no hi ha diferències entre PP i PSOE en aquest aspecte.

  Pd. Estic amb tu, cal apostar pel turisme de qualitat.

 4. Pingback: nunca nueve » SpainNews vs El Periódico de Catalunya

 5. Pingback: nunca nueve » no a Madrid

 6. Pingback: nunca nueve » decidim lema

 7. Pingback: nunca nueve » Som Una Nació, Nosaltres Decidim

 8. Pingback: nunca nueve » jo no hi vaig ser?

 9. Pingback: nunca nueve » comença en canvi, seguim indignats

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *