Sagrada Família de nit, i escoltant Toyo Ito

Avui també he anat a la Sagrada Família a sentir l’arquitecte Toyo Ito. Ha estat una experiència sentir i veure què diu del que fa entre parets tan treballades com les de la Sagrada Família.

De tots els projectes que ha parlat m’he quedat amb una cosa: Un projecte per Paris no va guanyar i ell ha dit que potser és perquè l’havia d’haver fet més agressiu i menys abstracte (potser era al revés, però no importa). Els projectes que ha ensenyat eren tots diferents, però no els hi he trobat ànima. Eren coses. Tan podia fer quadrats, com triangles, com corbes, però eren coses.

Per dir-ho d’una altra manera. Els projectes que ens ensenyaves eren molt sorprenents a la vista, però no sé si te’ls pots mirar gaires cops i tenir ganes de tornar-te’ls a mirar. En canvi, el que va fer Gaudí te’ls pots remirar i havent-los vist, voler tornar-ho a mirar.

La Fira 2 de Montjuic també és del Toyo Ito, i vaig trobar el sistema de passadís central molt ben pensat, i digne de ser remirat varis cops.

Però si em permeteu, sembla que tinguin una idea, es barallin perquè tingui algun sentit, construir-ho i seguir covant “idees”. A la conferència ha explicat que un projecte són ales d’un veler, un altre eren teixits elàstics separats, un altre porexpant foradat esfèricament, un altre uns arbres solapats, i així anar fent. D’algun lloc s’han de treure les idees oi?

I si em permeteu, em nego a creure aquesta idea que surt a cada refutuda conferència de Gaudí (i com era d’esperar també ha sortit avui). No em dóna la gana creure que el que fa Gaudí és copiat de la natura. I m’és igual si ho va dir o no ho va dir, però fa anys que passejo per prats i muntanyes i encara he de trobar res que s’assembli a res de Gaudí. I m’és igual si una aranya fa una catenària penjada del sostre mentre intenta caçar un mosquit o si les mamelles d’una vaca dibuixen un paraboloide.

I dic això perquè els arquitectes japonesos ja ens han intentat vendre la idea que ells també fan coses inspirades en la natura.

I dic això perquè no és el mateix que Gaudí fes el que fes i després ho expliqués com ho volgués explicar que uns arquitectes que fan el que fan i després expliquen que està inspirat en la natura.

Perquè el senyor Toyo Ito ens ha ensenyat una foto de no sé on d’Amèrica amb tots els edificis quadrats, i després ens ha ensenyat el seus edificis amb finestres rodones i un altre de triangulars: 100% made in “inspirat en la natura” que en realitat vol dir: l’ordinador ha fet mil càlculs per veure si allò s’aguantava dret.

I deixo d’escriure perquè m’estic indignant quan no estava indignat.

IMG_1648

IMG_1650

IMG_1668

IMG_1683

I si no heu llegit res i només heu mirat les fotos tampoc passa res 😉

Disculpeu el cel color merda, però és la contaminació. Estigueu tranquils ara el Montilla ho arreglarà tot fent anar els cotxes a 80km/h (però deixarà passar l’AVE per sota a 300km/h).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *