el Tremosa logístic i el The Phone House antilogístic

El Ramon Tremosa ha tret un nou llibre sobre logística que va presentar dimarts 13 a la universitat d’econòmiques. La vaig gravar amb el telèfon, si algú la vol sentir que deixi un comentari després del senyal, així m’estalvio feina innecessària.

I no passa un dia de la presentació que avui ja he tingut una experiència sobre l’importància de la logística: A Gran de Gràcia amb Travessera de Gràcia hi ha una bonica botiga de The Phone House amb l’únic depertament de servei tècnic en viu i en directe a Barcelona (és a dir, que hi treballen). Aquesta botiga ha tingut el plaer de comptar amb repetides visites del vostre blocaire més identitari.

En les darreres ocasions ha estat per un Nokia 6021 que se li va espatllar el botó d’encendre i apagar (quedeu-vos amb el detall: el problema és: un interruptor). Servidor va portar el telèfon a arreglar, posem al setembre, li van soldar un ‘polsador’ nou, i cap a casa. Al cap d’una setmana i mitja: tornava a no funcionar. Tornem a la botiga i se’l queden, era dia 16 d’Octubre. El 8 de Novembre vaig rebre un sms dient:

Nokai Care le informa: el terminal que nos confio para su reparacion ya esta disponible. Actualiza tu mismo el software de tu movil. Informate en www.nokia.es

Avui vaig a fer cua a la botiga (de mitja t’has d’esperar 30 minuts abans no t’atenguin), em presento, els dic que no porto el paper, em diuen que no em poden donar el terminal (nom que fan servir per dir: telèfon) sense “el paper”. Els dic que sóc el del paper i que em tenen fitxat pel davant i pel darrera perquè sóc un usuari usual dels seus serveis i que porto el dni que m’acredita com a ser qui diu el paper que va venir amb el telèfon per arreglar. La paraula màgica dni permet que vagin a buscar el terminal per donar-me’l, però en el procés de desembolicar-lo s’adonen que hi ha un misteriós paper tamany DIN-A4 que diu que els han tornat el mòbil tal com ells l’havien enviat, i que així ho han fet perquè no trobaven la factura. Qui m’atenia m’ha explicat que a ell no li han demanat cap factura, i que ara firmarem els papers anteriors i en farem uns de nous que tornarem a firmar i imprimir per duplicat i tornarem a enviar el telèfon a Madrid on rebran el terminal i se’l miraran perquè ja tindran la factura.

I aquí un gat i aquí un gos, i aquest conte ja s’ha fos. I torna d’aquí 20 dies hàbils a veure si ja tenim el terminal. I sobretot no et deixis el paper.

Per cert, a la presentació del llibre logístic hi havia persones com: el propi Ramon Tremosa, Germà Bel, Pedro Nueno, Eliseu Climent, Alfons López Tena, Josep Espar Ticó. Una pila de gent “amb nom”. Que tota aquesta gent es reuneixi per parlar de l’importància de la logística quan en el dia a dia, tots ens trobem amb aquestes situacions és per posar-s’hi a pensar. Jo no sé si aquest Top Ten de la societat, reunint-se per explicar-se que la logística és tan important, serà capaç d’afectar les classes populars que es demanen papers entre ells i perden diners passejant un mòbil trencat amunt i avall de la península. Per no parlar de la meva situació que estic pendent d’un mòbil trencat des de fa un mes i mig.

No ho sé, potser necessitem algú que posi en explícit el que veiem implícit.

Un dia faré un escrit sobre la diferència entre explícit i implícit. I us prometo que serà millor que amb l’Espinete.

I un altre dia parlarem de com n’és de díficil saber una cosa quan no en saps res, amb exemples personals de dificultat inusitada. Com per exemple: com saber si una porta tanca si la informació passa per tres persones i 2 post-its, i com complicar-ho encara més amb una segona línia d’investigació a base de trucades de mòbil. Per acabar resumint tota la informació amb tu davant la porta i no veient-hi res especial.

Aquí un bon resum del llibre de Tremosa

4 thoughts on “el Tremosa logístic i el The Phone House antilogístic

 1. Ja ho he llegit i certament és un calvari. La antilogística és subjectiva igual que la logística, tot i que en el cas que expliques n’hi ha per llogar-hi cadires.

 2. Hola, tinc curiositat per saber que es va dir en la presentació del llibre. És a dir que m’interesaria escoltar-la ja que la vas gravar. Tinc curiositat per veure si algun dels ponents comenta que, tot i ser una activitat economica important, consumeix molt d’espai, recursos energetics i tampoc aporta tant a l’economia com activitats amb més valor afegit.

  Final de missatge 😉

 3. hola, ja penjaré el mp3 doncs 🙂

  el que si que et puc dir és que Ramon Tremosa va parlar de Flandes com a un gran centre logístic, i que guanya molts diners important moltíssim, donant valor afegit i exportant un altre cop.

  També va parlar del cost energètic dient que en el futur veurem vaixells que consumiran molt poc o fins i tot es crearan la seva energia (potser no ho va dir ben bé així), i també referent a l’espai va dir que si fem pistes d’aterratge sobre el mar es pot alliberar sòl per crear aquestes zones logístiques, també va dir que no hi ha res a Europa amb un aeroport i port tant a prop i aprop de la ciutat.

  Ara he mirat el llibre hi ha un capítol parlant de Flandes, per si t’interessa.

  El tema que no aporti tant a l’economia com activitat amb més valor afegit, jo me’l prendria amb cautela, perquè no tothom es pot dedicar a invertir quantitats ingents de diners en crear el successor del DVD, però saber distribuir 100 mil DVDs per Europa, s’haurà de fer segur. I en l’economia que estem: tot ha d’anar perfecte i com més aviat millor i no ens podem esperar tres mesos per tenir el que ja es pot comprar a altres parts del planeta. Així que em fa la pinta que si que és important la logística.

  Una mica és com els pagesos i les cadenes de supermercats. És igual qui hagi fet els préssecs, qui fa el negoci és qui te’ls porta aprop de casa.

 4. A mi em va passar 3/4 del mateix amb aquell servei tecnic… de 1 de juliol a 13 de septembre sns movil, amb 3 enviaments a Madrid… al final van donar-me’n un de nou per que ningu sabia que tenia… en fi una vergonya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *