Naomi Klein al CCCB

Avui he anat a sentir la Naomi Klein al CCCB. Hi havia una pila de gent. Hi he anat perquè ahir la vaig sentir a La Nit Al Dia, i perquè avui a VilaWeb he llegit que parlava.

IMG_1467

Primer de tot maleir el maleït presentador que s’ha estat 15 minuts presentant la Naomi parlant de temes tan introductoris com Tejero o la generació del 68. Si me l’hagués trobat pel passadís li hagués dit que ha estat un maleducat fent-nos perdre 15 minuts escoltant-lo com relacionava la Naomi Klein amb qualsevol altra cosa que li va passar pel cap quan es preparava la presentació.

La Naomi Klein ha parlat 40 minuts. I després d’algunes preguntes interessants ha sortit correns i no m’ha firmat el llibre que havia carregat tot el dia 🙁

Més greu m’ha sabut que a l’Fnac només tinguessin dos exemplars en Català i piles i piles en Castellà.

IMG_1454

Volia penjar el que vaig sentir ahir a La Nit Al Dia i la conferència d’avui, però ells mateixos ja ho han fet, així que baixeu-vos-ho vosaltres mateixos. I si no sabeu com i voleu, pregunteu.

L’auditori era bastant esquerranós, fins al punt de fer “uuuu” quan en una pregunta s’ha dit que Hugo Chávez s’estava convertint en dictador. I fins al punt d’aplaudir quan la Naomi ha dit que no creu que Hugo Chávez sigui un dictador. Però tothom ha callat quan ha dit que la millor manera de garantir la democràcia a Venezuela era sense pressionar des de fora. Com més pressionen des de fora menys democràcia hi haurà dins. També ha dit que hi ha més llibertat periodística a Venezuela que a USA.

Si us interessa el que diu aquesta dona, heu de mirar els documentals de Adam Curtis.

No dic gaire res del que ha dit la dona perquè m’ha semblat que sempre diu les mateixes coses (potser una mica com tothom), així que us escolteu qualsevol 5 minuts d’ella parlant i ja sabreu de què va.

M’ha sorprès que la dona ho fa anar tot a parar a Milton Friedman. Després a la pàgina 34 del llibre intenta arreglar-ho dient “tot intent de responsabilitzar les ideologies dels crims comesos pels seus seguidors s’ha d’analitzar amb gran cautela”. De totes maneres no sé si Friedman estava en contra l’educació gratuïta (com diu ella a la p.15).

El que a mi no em sembla tan malament (i ella posa el sant al cel) és que s’imposin certes maneres d’entendre l’economia. L’altre cosa és la corrupció. Si el que s’imposa és corrupte no es pot admetre.

I sense haver llegit res de Milton Friedman ni Friedrich Hayek, em toca una mica la moral llegir que hi ha gent que fa com diu tal altre i acaba fent el contrari del que va dir. I després ve un periodista, “busca les fonts” i acaba dient que la font diu el que no diu però que avui tots pensem que diu perquè els seguidors diuen que ho diu. Com els de la Guerra Santa que se suposa són seguidors de Jesus quan aquest predicava l’amor.

I com que no tenim ni Friedman ni Jesucrist, ara podem dir el que nosaltres volem, i citar-los a ells.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *