Oriol Junqueras parlant de la memòria de 1714

Igual que he fet a SpainNews, ara penjo un enllaç a la conferència que va fer el doctor Oriol Junqueras el passat sis de Juliol sobre la memòria de 1714.

Com que s’acosta l’Onze de Setembre, estaria bé saber una mica què va passar. Abans que vingui el Montilla i ens ho converteixi en una festa multicultural.

Els mateixos que van organitzar la conferència la van gravar, malauradament a la seva gravació manquen els instants inicials.

Jo ho vaig gravar amb el telèfon Sony Ericsson W810.

Acabo amb quatre coses del que diu:

Explica el context intelectual i emocional en què es prenen les decisions.

França i España eren en aquell moment les màximes potències militars del planeta.

Mai hi havia hagut una coalició en el món contra França i España. Anglaterra, holanda, imperi austriac, principats alemanys, Sabóia, Portugal.

La decisió que van prendre els catalans d’aleshores va ser una decisió plena de racionalitat.

En l’aliança anti-França i España són els principals socis comercials.

La guerra de successió és la primera guerra mundial de la història. Es disputa simultàniament al Canadà, India, Rússia i Catalunya.

Per dues ocasions tropes catalanes que formaven part d’un exercit aliat van ocupar Madrid. 1706 i 1710.

L’arxiduc Carles, l’estiu de 1714, va enviar una ordre a l’Almirall Winsley (almirall en cap de la flota britànica en el Mediterrani) perquè reunís la flota al port de Maó davant la possibilitat de dirigir-se a Barcelona. Però quan va arribar l’ordre, Barcelona ja havia caigut. (minut 35:55 del meu mp3)

Del 22 de Maig fins al 25 de Juliol de 1714 va caure una bomba cada 3 minuts. Un terç dels edificis van desaparèixer. Del fum que hi havia -en aquests dos mesos- no es va veure Montjuïc des del baluart de Santa Clara, ni de llevant, ni de Sant Pere.

One thought on “Oriol Junqueras parlant de la memòria de 1714

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *