Codi Obert vs Propietari

L’altre dia em vaig adonar que l’alternativa Windows vs Linux tenia semblances a WordPress vs Blogger.

La llibertat que et dóna el codi obert i tota la pesca està molt bé, però falla en un punt: és impossible fer res que sobresurti de la mitja. Perquè quan ho vols fer, la majoria de gent barrejada amb la cosa aquesta del codi obert t’ho impedeix.

El capitalisme és com és, i la informàtica també és com és. N’estic segur que ningú, ningú del món del codi obert hauria fet mai res com el Gmail o Blogger. I no ho poden fer perquè és un producte pensat d’una manera molt concreta, amb una filosofia molt concreta, amb uns objectius concrets. I em sembla que això només es pot aconseguir quan hi ha un interès definit i clar en fer tal cosa de tal manera.

Jo això no ho veig en el món del codi obert, i la prova és l’ortopèdic WordPress que faig servir ara mateix per escriure això. Té botons per tot arreu, menús infinits, mil opcions, has d’instalar plugins per no tenir spam, tot i això, tampoc els filtra tots. Les categories són difícils de fer servir. En fi, sembla que només estigui fet per informàtics. I no sóc l’únic que no li agrada on escrius a WordPress, però no s’arregla perquè ningú hi té interès. Google i el seu Gmail o Blogger té interès en que funcioni bé, s’hi juguen calers, encara que nosaltres no paguem un cèntim.

Vaig instalar Ubuntu i no vaig saber activar una cosa tan aparentment simple com dues pantalles. Passos per activar-les en WinXP: cliques el botó de la dreta a l’escriptori, selecciones “propietats”, mires la pestanya “settings”, i pam, cliques a “extend my windows desktop to this monitor”. Com es fa en Ubuntu? És una cosa molt complicada i feta des de la línia de comandes, en la propera versió hauria de ser més fàcil.

A mi no m’agrada barallar-me amb els ordinadors, i sóc capaç de donar algun euro perquè algú tingui interès en que jo no tingui problemes.

Per cert, OpenOffice i Microsoft Office també tenen el mateix problema.

Ah, i Firefox és l’únic que ha aconseguit ser de codi obert i fer un producte interessant, i com ho han fet? hi ha una fundació que té interès en fer un bon producte i Google ha injectat milions de dolars per ser el buscador per defecte. I el que és important, hi havia un equip de 4 persones que van iniciar el projecte amb unes idees molt concretes, el nom de Firefox era Phoenix i intentava renéixer l’abominable i pesat navegador Mozilla Comunicator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *