pisos de lloguer

Companys, agafeu-vos perquè arriben les solucions! :mrgreen:

I us podeu agafar ben agafats perquè no descobriré res de nou, i a més el que sé, ho he llegit d’un llibre 😛

També us podeu agafar ben agafats perquè, deixar de fer pisos protegits és fàcil de fer i llarg d’explicar. El que explicaré ara és fàcil d’explicar i complicat de dur a terme.

L’explicació curta és: perquè no tinguem problemes d’habitatge s’ha de fer que el mercat de lloguer funcioni. Avui aquest mercat no funciona. Es fa que funcioni el mercat i problema resolt. Ja he dit que l’explicació era curta 😛

Presentem la prova #1:

UGT pide a las autonomías que multen por los pisos vacíos.

Si el mercat de lloguer funcionés, els propietaris no preferirien tenir els pisos buits quan poden guanyar diners. Ah que si?

Tinc experiència de primera mà d’un familiar que tenia un piset lluny d’on residia, que havia comprat per invertir. Primera nota, és molt fàcil parlar contra la figura intangible del: “especulador immobiliari”. Expliquem que és una mala persona que s’aprofita de la bona gent (nosaltres) i que s’ha de lluitar contra aquest llop (versió 2.0). Però les persones que compren pisos i després els lloguen, es mereixen un premi. Ells si que ajuden als joves a emancipar-se. I recordem què és l’economia: jo sóc molt bo fent barres de pa i tu fent enciams, ens canviem una barra de pa per un enciam, tots dos contents i ens estem ajudant l’un a l’altre.

Segueixo amb la història familiar: lloga el piset. Al cap de tres mesos, el llogater deixa de pagar. Què va fer? Es va esperar un mes, es va esperar dos mesos, es va esperar tres mesos, i al final el llogater va pagar. No em digueu que no és digne d’una ONG!!! I no ho va fer per bondat, ho va fer perquè l’alternativa legal és pagar un advocat (cost final: 1500€) i fer cua a l’Administració de Justícia (una altra cosa estatal que no funciona, juntament amb trens, electricitat, autopistes, i etc). El Jutge triga 6 mesos a tornar-te el pis, i quan te’l torna pots tornar-lo a llogar (i els mesos de lloguer pendents te’ls pintes a l’oli). 🙄

Aquest familiar, després de l’experiència, no va llogar més el pis, el va tenir buit un temps i se’l va vendre.

Veieu que no funciona el mercat, oi?

El més important d’aquesta prova és que és de primera mà. Tu, jo, totes les persones normals que intentin fer negoci, es trobaràn amb els mateixos problemes.

També vull fer notar que la situació actual és que tenim un mercat de pisos “de lloguer” on els propietaris a qui paguem lloguer són les entitats bancàries. Ells si que tenen maneres d’assegurar-se que cobraran cada mes.

Quan una persona fa un contracte de lloguer, està obligat, per llei, a mantenir el preu durant 5 anys i NOMÉS pot augmentar l’IPC, que no vol dir que el puguis augmentar, sinó que et deixen seguir cobrant el mateix.

El lloguer que paguem a les entitats bancàries (oh, miracle), varia CADA ANY.

Prova #2:

El coste de las hipotecas sube el 62% en los dos últimos años

Així que la ineficiència política en crear un mercat de lloguer que funcioni, ha creat un mercat de compra de preus alts i hipoteques eternes que varien cada any.

Prova #3:

Los almerienses defraudan 20 millones con el alquiler de viviendas en la costa.

En la prova #1 hem vist que l’Estat té, pels qui lloguen pisos, el mateix apreci que Pepe Rubianes té amb España. Llavors, perquè qui lloga pisos ha de pagar impostos?

Si l’estat no em permet fer els contractes com jo vull, si l’estat em posa problemes a l’hora de guanyar diners, si l’estat no em protegeix quan tinc problemes en el meu negoci, si no tinc cap avantatge, però si inconvenients, perquè he de llogar pisos legalment?

Com veieu, el mercat de lloguer té, cada vegada, més mala pinta (ara que ho escric, jo sóc el primer sorprès).

Ara que rellegeixo, veig que si primer vaig explicar perquè NO s’havien de fer pisos protegits, ara estic explicant perquè el mercat de lloguer NO funciona. Sempre negatiu. Curiós oi? Però és que fer que funcioni és fàcil: els propietaris han de saber que algú els defensarà, que cobraran el que han pactat. Pel propietaris, llogar un pis ha de ser *negoci*, ara és *problemes*.

Oi que en el mercat de compra saps que el pis que has comprat pots no veure’l durant 1 any i que quan tornis tindrà el lavabo a lloc? Doncs quan llogues un pis i no saps mai què et trobaràs. Per començar no saps si cobraràs. I la llei no et protegeix. I això, si m’he explicat bé, és un problema per a tots. No és un problema pels “especuladors immobiliaris”. No és un problema pels rics que lloguen pisos (i com que són rics que és fotin).

És més, en la situació actual qui surt perjudicat és la classe mitja, mitja-alta i baixa. La gent de classe alta, va entrar el mercat immobiliari quan veia que pujava, i si veu que baixa, surt. Si llogar pisos és *problemes*, no llogaran pisos i punt. Els perjudicats són els que no poden fer altra cosa que buscar un pis de lloguer.

Per cert, servidor viu en un pis de lloguer i només tinc un amic que visqui en pis de compra (i la seva corresponent hipoteca).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *