Sicko

Aquest matí estic malalt, i com que no tinc el cap per treballar en la quadratura del cercle (la meva principal ocupació), m’he posat a mirar Sicko, l’últim docu-drama de Michael Moore. El podeu trobar al BitTorrent més proper.

Coses que veig en el documental: El tema no és si les asseguradores mèdiques fan diners o no, el tema és l’honestedat. El terme que fan servir les asseguradores als diners que gasten en medicines és: “Medical Loss”. Jo hi veig la mateixa manera de treballar que George W. Bush.

En el documental es mostren varis pacients que tenien una malaltia, l’assegurança no paga les medicines, i… moren.

A USA pagant l’assegurança mèdica quan et poses malalt, l’asseguradora investiga si els papers per si tenies el que en diuen “pre-existing condition” per trencar el contracte i no fer-se càrrec de la teva malaltia. A França quan li dius al govern que abans de tenir cobertura mèdica pública ja tenies una malaltia, et deriven a un metge que ho tracti.

I per acabar, una pregunta que li van fer a Xavier Sala i Martin sobre sanitat americana:

Xavier Sala-i-Martin Suecia – Sweden
(4) “Tengo una amiga aquí a cuyo hermano, que vive en Florida, se le diagnosticó cáncer recientemente. Ninguna aseguradora médica cubre el tratamiento contra esa terrible enfermedad.”

Este punto es importante (además de ser uno de los argumentos que los antiamericanos repiten con mayor frecuencia) por lo que voy a contestarlo detenidamente. En EEUU existe la opción de comprar diferentes seguros médicos. Unos son más baratos y cubren menos enfermedades y otros son más caros y cubren más. De hecho, existe la posibilidad de replicar el modelo europeo si uno quiere: es decir, uno puede escoger pagar una parte substancial de su salario y a cambio tener un seguro completo que cubre todo tipo de enfermedades, incluido el cáncer. Yo, que también vivo en Estados Unidos, tengo un seguro de lo más amplio que cubre todo (aunque es cierto que cuando era más joven y me creía invencible decidí pagar un seguro menos completo). Tengo este seguro porque no quiero que me pase lo que el Sr. Solanes dice que le pasa al hermano de su amiga. Pero entiendo que hay gente que prefiere ahorrarse el dinero y gastarlo comprándose casas, copas, ropa o viajes. Ya somos todos mayorcitos.

Segons Sala i Martin ja som grandets i l’assegurança mèdica és un tema que es pot explicar econòmicament: si pagues més tens més, si pagues menys tens menys. Recomano també el documental “Can you afford to retire?“, on es privatitza el sistema de pensions d’una companyia aèria i les assafates de vol d’avions també han de ser grandetes i saber invertir en borsa, sinó, no tindran jubilació.

Si us ha agradat el que he escrit doneu les gràcies al segon monitor que m’ha permès escriure i veure la peli al mateix temps. :mrgreen:

PD: el documental surt als cines d’aquí una setmana a USA, i ves a saber si arriba aquí. La MPAA fa servir les mateixes tàctiques que Bush i les assegurances mèdiques per impedir que puguis veure aquest documental. La planificació i estudis econòmics de les cinematogràfiques determinen què pots veure i què no. Benvingut al Comunisme Americà.

PPD: Michael Moore, la teva visita a Cuba càmera en mà no cola. Servidor ha estat a Cuba 3 setmanes i l’únic dia que vaig menjar carn en abundància va ser en un sopar amb un polític cubà que ens feia fotos amb la seva càmera digital, quan ni jo tenia diners per comprar-ne. I la meva primera càmera digital la vaig comprar amb pessetes.

3 thoughts on “Sicko

  1. Caram amb el senyor Sala-i-Martín… el creia un tipus amb arguments més racionals o si més no més consistents… Ja sabia que això de ser pro-americà no podia ser bo…

  2. no, si normalment diu coses interessants. El tema és que no tot s’explica amb les corbes d’oferta i demanda.

    A mi el que em sap greu és que ell expliqui això de la gent en contra el sistema sanitari americà dient que és un argument antiamericà. Cosa que em recorda al Piqué quan deia que estavem contra la guerra d’Iraq per antiamericans. En fi, tot plegat una mica tonto (jo sóc antitonto).

  3. Pingback: nunca nueve » wal-mart i la sanitat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *